BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Chavez'in sağlığı' zirve erteletti

Tedavi için Küba'ya giden Venezuela lideri Hugo Chavez'in sağlığıyla ilgili spekülasyonlar sürerken, Karakas yönetimi 5 Temmuz'da yapılacak bir zirveyi erteleme kararı aldı.

Abone ol

Chavez görüntülerde iyi durumda görünüyor

Tedavi için Küba'ya giden Venezuela lideri Hugo Chavez'in sağlığıyla ilgili spekülasyonlar sürerken, Karakas yönetimi 5 Temmuz'da yapılacak bir zirveyi erteleme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Chavez leğen kemiği apsesi nedeniyle acil bir ameliyat olmak üzere 8 Haziran'da Küba'ya gitmiş ancak sonrasında sağlık durumunun ayrıntıları hakkında basına bilgi verilmemişti.

Ancak, bu süre içinde iki kez görüntüleri Küba televizyonunda yayınlanan Chavez'in sağlıklı göründüğü Küba devriminin lideri Fidel Castro ile yürüdüğü ve canlı bir şekilde sohbet ettiği gözlenmişti .

Venezuela yetkilileri Chavez'in ev sahipliği yapması beklenen Latin Amerika ve Karayip Devletleri (CELAC) zirvesinin askıya alındığını açıklarken, gözlemciler bu zirvenin Chavez için oldukça önemli olduğunu söylüyor.

Cumhurbaşkanı Chavez'in beklenmedik bir şekilde tedavi için Küba'ya gitmesi ve kendisinden zor haber alınması, sağlığıyla ilgili spekülasyonlar yapılmasına neden olmuştu.

Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Elias Jaua, Chavez'in kendileriyle sürekli ilişki halinde olduğunu ve "ulusal planları yürütmeye devam ettiğini" söyledi.

Normalde televizyon ve radyodan sık sık halka seslenen Chavez, leğen kemiği apsesi nedeniyle Küba'da ameliyat olduğu 8 Haziran'dan bu yana sessiz kalmıştı.

Chavez'in uluslararası bir gezi kapsamında ziyaret ettiği Küba sağlık alanında dünyanın en ileri ülkelerinden biri durumunda.

Hugo Chavez, son olarak 12 Haziran'da Venezuela devlet medyasına telefonla bağlanarak iyileşmekte olduğunu, tıbbi testlerin herhangi bir ölümcül hastalık belirtisine işaret etmediğini söylemişti.

Chavez, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabını da Cuma günü yeni mesajlar yayınlanmaya başlayana dek 19 gün boyunca güncellememişti.

'Chavez karşıtı basın ellerini ovuşturuyor'

Cumhurbaşkanı yardımcısı Elias Jaua, Chavez'in sağlığıyla ilgili spekülasyonlarla, 2002 yılının Nisan ayındaki darbe girişimi arasında paralellik kurmuştu.

Jaua, "Ulusal ve uluslararası basın ellerini ovuşturuyor ve 11 Nisan'da yaptıkları gibi, cumhurbaşkanının sağlık durumuna bakıp seviniyorlar. Ama biz onlara 11 Nisan'dan sonra 13 Nisan'ın geldiğini hatırlatıyoruz" dedi.

O tarihte Chavez iktidardan uzaklaştırıldıktan sadece iki gün sonra ordu ve halkın desteğiyle görevine iade edilmişti.

Ordu kökenli, eski bir paraşüt birliği komutanı olan Chavez, 1999'da iktidara gelmesinden bu yana rakiplerini devamlı sandıkta yenmeyi başardı.

Chavez iktidara tutunmak için şiddete başvurulmasına da karşı çıkıyor.

Artan enflasyondan yaygın suç olaylarına dek çeşitli iç sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen Hugo Chavez, hala Venezuela'nın en fazla destek gören siyasetçisi ve gelecek seneki seçimleri yeniden kazanmayı vadediyor.