BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Chavez yemin törenine katılmıyor

Küba'da kanser ameliyatı olan Venezuela lideri Hugo Chavez'in dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı için yapılacak yemin törenine katılmayacağı kesinleşti. Muhalefet, bir ay içerisinde yeniden seçime gidilmesi için bastırıyor.

Abone ol

Venezuela hükümeti, Hugo Chavez'in dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı için yarın yapılacak olan yemin törenine katılmayacağını açıkladı.

Küba'da kanser ameliyatı olan Chavez, ameliyat sonrası akciğer enfeksiyonuna bağlı komplikasyonlar nedeniyle halen hastanede tutuluyor.

Chavez geçen ayki ameliyattan bu yana halkın önüne çıkmadı.

Yüksek Mahkeme'ye başvuran muhalefet, Chavez'in yokluğunda ne yapılması gerektiği konusunda karar açıklamasını istedi.

Yeniden seçim çağrısı

Ana muhalefetin lideri Henrique Capriles, Chavez'in yemin törenine katılmaması durumunda, anayasa uyarınca 30 gün içerisinde yeniden seçim düzenlenerek bu zaman zarfında cumhurbaşkanlığı görevine parlamento başkanının vekalet etmesi gerektiğini söylüyor.

Venezuela hükümeti ise yemin töreninin seçim kazanmış bir lider için formaliteden ibaret olduğunu savunuyor.

Venezuela'da üst üste dört kez seçim kazanan Hugo Chavez 1999 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor.

Parlamento Başkanı Diosdado Cabello, anayasanın 231'inci maddesi uyarınca Hugo Chavez'in ileride bir tarihte Yüksek Mahkeme huzurunda yeminini edebileceğini söylüyor.

Cabello, Chavez'in ameliyat sonrası nekahat döneminin doktorların tavsiyesi üzerine 10 Ocak'tan ileri bir tarihe uzayacağını ve kendisinin Perşembe günkü yemin töreninde hazır bulunamayacağını açıkladı.

Gösteri planlanıyor

Cabello, Hugo Chavez'in taraftarlarına çağrıda bulunarak yarın büyük bir destek gösterisi düzenlemelerini talep etti.

Muhalif lider Henrique Capriles ise halktan ''siyasi bir partinin oyununa gelmemelerini'' ve yarın evlerinde kalmalarını istiyor.

Venezuela hükümeti, Chavez olmadan düzenlenecek olan törene yabancı devlet ve hükümet başkanlarının geleceğini belirtiyor.

Chavez'in sağlığına ilişkin Enformasyon Bakanı Ernesto Villegas'tan gelen son açıklamaya göre, Venezuela lideri ''tedaviye yanıt veriyor'' ve sağlığı ''istikrarlı'' bir durum sergiliyor.