BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.387,87
HABER /  GÜNCEL

Chavez son bir yılda ilk ülke dışı ziyaretini Brezilya'ya yapıyor

Paraguay'ın üyeliğinin askıya alınması, Venezuela'nın üye olmasının önünü açtı. Üyeliğin onaylanacağı zirveye Hugo Chavez katılıyor.

Abone ol

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez bir sene önce kanser teşhisi konması ardından ilk dış ziyaretine Brezilya'ya yapıyor.

Chavez, şimdi, üçüncü bir dönem için daha seçime katılmak için sağlıklı olduğunu söyledi.

Seçimler ekim ayında yapılacak.

Chavez'in katıldığı toplantıda Venezuela'nın altı yıldır girmeye çalıştığı Mercosur ticaret bloğundaki üyeliği onaylancak.

Chavez, hastalığının şiddetli etkiler gösterdiği dönemde fazla göz önünde olmadı; tek dış ziyaretini tedavi amacıyla Küba'ya yaptı.

Caracas'taki BBC muhabiri Chavez'in son dönemde kamuoyunun önüne daha sık çıktığını, bu ziyaretin devlet başkanının seçim kampanyasına hız verdiğine işaret ettiğini söylüyor.

Chavez cumartesi günü 58'nci yaş gününde Caracas'ın yoksul bir mahallesinde saatlerce süren bir konuşma yaptı, kalabalıkla birlikte şarkı söyleyip, dans etti.

Seçim 7 Ekim'de

Pek çok kimse Chavez'in toparlayamayacağını söyleyegeldi, hastalığı ile ilgili ayrıntılar gizli tutuldu.

Chavez kampanyasında sadece ekonomik ve sosyal değil, sağlığının yerinde olduğu mesajını da vermeye çalışıyor.

Seçimlerin yapılacağı 7 ekimde Chavez'in rakibi 40 yaşındaki Henrique Capriles olacak.

Capriles daha önce Miranda eyaletinin valiliğini yürütüyordu.

Paraguay çıktı, Venezuela giriyor

Mercosur ticaret bloğuna Brezilya, Arjantin ve Uruguay tam üye konumunda; Bolivya, Şili, Ekvator, Peru ve Kolombiya da ortak konumunda bulunuyor.

Chavez ile birlikte bu ülkelerin liderlerinin de toplantıya katılması bekleniyor.

Paraguay'ın üyeliği, devlet başkanı Fernando Lugo'nun 48 saat içinde kongre tarafından görevden alınması ardından askıya alınmıştı.

Venuezal'nın Mercosur'a üyeliğini Paraguay kongresi engelliyordu.

Siyasi gelişmelerin bir sonucu olarak Paraguay’ın üyeliğinin askıya alınması Venezuela'nın üyeliğinin önünün açılmasına yol açtı.

Venezuela'da Mercosur üyeliğine karşı çıkanlar bulunuyor; çiftçiler Brezilya ve Arjantin'den ucuz tarım ürünlerinin gelme ihtimali karşısında tepki geliştiriyor.

Chavez, Brezilya'da hareketinden önce yaptığı açıklamada ülkesinin bu Güney Amerika ticaret bloğuna gaz ve petrol zenginliğini götürdüğünü söyledi.

Chavez, Mercosur'un dünyanın en büyük tarım üreticisi, en zengin su kaynakları ve en geniş biyo çeşitliliğe sahip ülkeler grubunu oluşturduğunu söyledi.