BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.433,35
HABER /  GÜNCEL

Cezayir'de eylem yasağını muhafızlar deldi

İslamcı hareketlerle mücadele için kurulan muhafız birlikleri, şartlarının iyileştirilmesi için eylem yaparak meclise yürüdü.

Abone ol

Cezayir'de halk muhafızı olarak nitelenen kolluk kuvvetleri, başkentte uygulanan gösteri yasağına meydan okuyarak protesto gösterisi düzenledi.

Muhafızlar, ücretlerine zam ve çalışma koşullarında iyileştirme talep etti.

Sayılarının on bini bulabileceği belirtilen eylemciler, önlerindeki bir kaç polis kordonunu birden aşarak parlamentoya dek yürüyüşlerini sürdürdü.

Son haftalarda başkentte Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika aleyhine gösteri düzenleme girişimleri olmuş, ancak polis bunları şimdiye dek engellemişti.

Misyonunu tamamladı mı?

Hükümetin yasağına doğrudan meydan okuyan muhafızlar, hükümetin İslamcı militanlara karşı mücadelesinin ön saflarında yer alıyordu.

Ancak Cezayir'in olağanüstü hal uygulamasını kaldırmasının da etkisiyle, İçişleri Bakanlığı muhafız birimlerini yavaş yavaş feshetmekten söz ediyordu.

Meclis önünde eylem yapan grup ise, yetkilileri 'nankörlük' ile suçladı.

Muhafızlardan biri, kararın "ateş altında ölen silah arkadaşlarının anısının çiğnenmesi" olduğunu savundu.

Eylemciler Cumhurbaşkanı'ndan seslerini duymasını isteyerek 'çözüm Buteflika" sloganları attı.

Hükümet muhafız birimlerini feshetme fikrini değerlendiriyordu

1994 yılından itibaren oluşturulmaya başlanan muhafız birliklerinin mevcut sayısı 94 bini buluyor.

Eylemciler aradan geçen sürede 4.400 muhafızın öldüğünü söylüyor.

Eylemcilerden bazıları yılda 21 günlük izin süresini yetersiz bulurken, bazıları kask ve kurşun geçirmez yelek istiyor.

Eylemcileri temsil eden bir heyet daha sonra meclis başkanı Abdülaziz Ziyari ile görüştü.

Komşu ülkelerde birbiri ardına isyan hareketleri patlak verirken dikkatle izleyen 73 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, geçen ay yolsuzlukla mücadelenin hükümetin en öncelikli hedeflerinden olacağını duyurmuş, ayrıca ekonomi, istihdam ve konut alanlarında yeni adımlar vaadetmişti.

Cumartesi günü Buteflika aleyhindeki son eylem girişimi polisin müdahalesi ile önlenmiş; karşıt görüşlü gruplarsa protestoculara "Buteflika Mübarek değil" sloganları attı.

200 bin kişinin öldüğü bir iç savaşa sahne olan Cezayir'de 1992'den bu yana uygulanan olağanüstü hal, geçtiğimiz günlerde son bulmuştu.