BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinde meslek öğrendi

Cezaevindeki atölyede öğrendiği ayakkabıcılığı, cezaevinden çıktıktan sonra açtığı iş yerinde sürdürüyor.

Abone ol

Kütahya E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevinde yaklaşık 10 yıl kalan eski hükümlü, buradaki atölyede öğrendiği ayakkabıcılığı, cezaevinden çıktıktan sonra açtığı iş yerinde sürdürüyor.

Kütahya'nın Vefa Mahallesi'ndeki iş yerinde yaklaşık 5 yıldır ayakkabı üretimi ve onarımı yapan Medet Yıldırım (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevine girmeden önce herhangi bir mesleğinin bulunmadığını ve ailesinin geçimini pazarcılık yapıp inşaatlarda çalışarak sağladığını söyledi.

Cezaevinde kaldığı yaklaşık 10 yılda zamanının çoğunu ayakkabı üretim atölyesinde geçirdiğini belirten Yıldırım, ayakkabı üretimini cezaevi müdürleri ve görevli personelin yardımıyla öğrendiğini ifade etti.

Yıldırım, cezasını tamamlayıp çıkınca ailesinin geçimini sağlamak için bir mesleğe yönelmesi gerektiğini düşündüğünü, Kütahya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının desteğiyle 2003 yılında ayakkabı üretimi ve onarımı yaptığı iş yerini açtığını kaydetti.

Halen burada gelen siparişler doğrultusunda ayakkabı üreterek onarım yaptığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Cezaevinden çıktıktan sonra eşim ve üç çocuğumun geçimini sağlayabilmek için komşularımdan ve arkadaşlarımdan borç para alarak çok cüzi bir sermayeyle bu iş yerini açtım. Zaten ayakkabı üretimini cezaevinde öğrenmiştim. Orada ustalık belgesi de almıştım. Cezaevine girmeden önce yapabildiğim bir meslek yoktu. Şimdi elimde bir mesleğim var. Bu küçük mahallede ailemin geçimini sağlayıp vergimi ödeyecek kadar kazanç elde ediyorum. Cezaevi hayatımın dönüm noktası oldu.''

CEZAEVİNDEKİLERE TAVSİYE

Yıldırım, Kütahya'da ayakkabı üretimi için malzeme bulma sıkıntısı yaşadığını, genellikle malzemeyi İstanbul ve Isparta'dan sağladığını söyledi.

Tamamen el yapımı ayakkabı ürettiğine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

''Cezaevlerinde kalan arkadaşlara hayattan kopmamalarını tavsiye ederim. Oradan çıktıktan sonra bir işe yönelmeleri, içerisine düşecekleri boşluğu ortadan kaldırarak ailesine, topluma yararlı bir birey olmalarını sağlayacaktır. Cezaevinden çıkan hükümlünün başı boş bırakılmamalı. Devlet iş sahibi olmalarına destek vermeli. Ne iş yapmak istiyorsa o işi kurmasında yardımcı olunmasını isterim. Yokluk insana her şeyi yaptırır. Önemli olan cezaevlerinden çıkan insanlara sahip çıkılmasıdır.''