Doğa Derneği, partilerin politikalarını inceleyerek, "çevre karnesi"ni hazırladı.
Abone olDoğa Derneği, 22 Temmuzda yapılacak genel seçimler öncesi siyasi partilerin çevre politikalarını inceleyerek, partilerin "çevre karnesi"ni hazırladı.
Doğa Derneğinin değerlendirmelerine göre, AK Parti, CHP, MHP ve DP'yi kapsayan değerlendirmede, genel olarak partilerin çevre politikalarında, şehir nüfusunun beklentilerine ağırlık verildiği gözlendi.
Partilerin, çevre politikalarında kentsel yeşil alan, içme suyu kalitesi, iklim değişikliği ve sanayi atıkları gibi şehirdeki nüfusun önemsediği konuları öne çıkarırken, kırsalda yaşanan kuruyan göller, doğa ve tarım uyuşmazlığı, biyogüvenlik ve korunan alanlar gibi çok temel sorunların ise yeterince önemsenmediğinin tespit edildiği öne sürüldü.
Değerlendirmede, parti programlarında, genel olarak küresel iklim değişikliği dile getirilmekle birlikte, bu sorunla iç içe geçmiş sulak alan kayıpları ve su kaynaklarının akılcı yönetimi gibi en önemli çevre sorunlarına hiç yer verilmediği iddia edildi.
Kentsel yeşil alan, su kirliliği (içme suyu kalitesi), iklim değişikliği, sanayi atıkları, nesli tükenen canlılar, yenilenebilir enerji, geri kazanım, doğa dostu tarım politikaları, biyogüvenlik, orman yangınları, bekleyen yasal düzenlemeler, bilgi sistemleriyle etkin izleme, kuruyan göller, alan koruma, çevre eğitimini içeren 15 başlıkta gerçekleştirilen değerlendirmede, AK Parti, CHP ve MHP 3 farklı başlıkta en yüksek puan olan "4" puan ile derecelendirildi.
AK Parti, su kirliliği (içme suyu kalitesi) konusunda, parti programında "sorunu saptama yanında çözüm önerisi sunma" olarak ifadelendirilen "4" puan alırken, aynı şekilde CHP de "kentsel yeşil alan" konusunda en inandırıcı yaklaşımı sergileyen parti oldu.
MHP ise "biyogüvenlik" konusuna parti programına yer veren tek parti olduğu gibi bu konuya çözüm önerisi getiren parti olarak dikkati çekti.