BIST 10.250
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.408,82
HABER /  DÜNYA

Cesetler kaldırıma saçıldı

Polis, hükümet karşıtı gösteri yapanları taradı. Neye uğradığını şaşıran göstericileri cesetleri kaldırımlara saçıldı.

Abone ol

Madagaskar'ın başkenti Antananarivo'da dün polisin hükümet karşıtı gösteri yapanlara açtığı ateşte ölenlerin sayısının 28'e yükseldiği, 212 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Emniyet yetkilisi Lala Rakotonirina, üç büyük hastaneden alınan bilgiye göre, dün Devlet Başkanlığı Sarayı önünde hükümet karşıtı gösteri yapanlara açılan ateşte 28 kişinin öldüğünü, 212 kişinin yaralandığını söyledi.

[PAGE]

Rakotonirina, diğer hastanelere götürülmüş başka kurbanlar da olabileceğini kaydetti.

Yerel basında çıkan haberlerde, olayda yerel bir kanala çalışan muhabir Ando Ratovonirina'nın da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gösterinin, muhalefet lideri ve Antananarivo Belediye Başkanı olan 34 yaşındaki Andry Rajoelina'nın düzenli olarak yandaşlarına seslendiği ana meydanda başladığı, binlerce göstericinin daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplandığı kaydedildi.

[PAGE]

Devlet Başkanı Marc Ravalomanana, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, olaydan muhalefet lideri Rajoelina'yı sorumlu tuttu.

Muhalefet lideri Rajoelina ise kendisine ait Viva televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ölümlerden ötürü Ravalomanana'yı kınadığını ve son zaferi kazanıncaya kadar mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Devlet Başkanını, kamuya ait parayı boşa harcamak ve demokrasiyi tehdit etmek ile suçlayan Rajoelina, sahip olduğu yayın kuruluşları ve gösteriler yoluyla Ravalomanana'yı istifa etmeye zorluyor.

Ravalomanana'nın geçen ay Rajoelina'nın televizyon kanalını geçici olarak kapattırması, ülkede ölümler ve yağmayla sonuçlanan gösteri ve ayaklanmalara yol açmıştı.

[PAGE]

İktidar mücadelelerine daha önce de sahne olan Madagaskar'da, 2002 yılında devlet başkanı olan eski Antananarivo belediye başkanı 59 yaşındaki Ravalomanana, 2001 Aralık ayında yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçiminden sonra, hem kendisi, hem rakibi Devlet Başkanı Didier Ratsiraka'nın seçimin galibi olduğunu iddia etmesi üzerine, Ratsiraka ile sürtüşmüştü.

Bunun üzerine bir süre ülke iki hükümet, iki başkent ve iki devlet başkanı tarafından yönetilmiş, Ratsiraka, 2002 yılı haziran ayında Fransa'ya gitmişti. Ravalomanana, iki muhalif adayın oyların geçerliliğine karşı çıkmaya çalışmasına rağmen 2006 yılında tekrar devlet başkanı seçilmişti.

Eski bir profesyonel DJ olan, halen iki iletişim şirketinin sahibi Rajoelina, 2007 yılı Aralık ayında yapılan yerel seçimlerde Ravalomanana'nın partisi karşısında zafer kazanmıştı. Rajoelina, henüz 40 yaşını doldurmayacağından 2011 yılında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminde aday olamayacak.

[PAGE]



[PAGE] [PAGE] [PAGE]