BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çerkezce eğitimde ikinci okul

Türkiye'de Çerkes dilinde eğitim verecek ikinci anaokul İstanbul’da açılıyor.

Abone ol

Adını bir Kafkas destanından alan Seteney Eğitim Kurumları'nın yeni hedefi Çerkesçe eğitim verecek ilkokul ve ortaokul açmak.

Türkiye'de Çerkes dilinde eğitim veren ilk anaokul altı ay önce Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından açıldı. Şimdi İstanbul'da ikincisi açılıyor.

Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği (Çer-Kad), iki yıllık çalışmasını tamamladı. Seteney Eğitim Kurumları adıyla açılacak anaokulu Levent’te olacak.

Türkiye’de yaşayan Çerkes nüfusu ile ilgili farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Çerkes Dernekleri Federasyonu'na göre, nüfusun üç ile altı milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Kafkas Dernekleri Federasyonu ve Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği ise doğrudan altı milyon rakamını veriyor.

ANAOKULU ZİNCİRİ OLMA HEDEFİ

Çerkeslerin, dillerini ve kültürlerini yaşatmak adına attıkları bu son adımın sahibi Çer-Kad'ın Başkanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, Çerkes dilinde eğitim verecek okulu 2014-2015 eğitim yılında açmayı planladıklarını söyledi:

"Tam 95 yıl önce eğitim vermek ve Çerkes kültürünü yaşatmak için Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti kuruldu. 4 yıl faaliyet gösterdikten sonra kapandı. Derneğin misyonuyla yeniden faaliyet göstermek isteyen Çerkes kadınları , iki yıl önce bu kez Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği’ni kurdu. 150’ye yakın üyesi olan derneğin amacı Çerkesçe eğitim veren okullar açılmasını sağlamak ve kültürü yaygınlaştırmak. Çerkesler olarak kültürümüzü koruyarak yaşamak ve kökenimizle tanınmak istiyoruz. Kültürü yaşatmanın da ana öğesi dil. Bunun için Çerkesçe eğitim veren anaokulları zincirini Türkiye’de kurmak istiyoruz."

OKUL DEVRALDILAR

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, okul açmak için finansal kaynak bulmakta zorlanan dernek çareyi, anaokulu olarak eğitim veren bir kurumu devralmakta buldu. Okulun yeni sahibi bir Çerkes. Günsel Şurdum Avcı, "Anaokulu derneğin şemsiyesi altında, belirlediğimiz standartlar altında çalışmak koşuluyla açılacak. Biz anlaşma gereği, o okulun eğitim standartlarını belirleyeceğiz. Bu şekilde bir okullar zinciri oluşturmak istiyoruz" diye konuşuyor.

SADECE ÇERKESLER GİTMEYECEK

40 çocuk kapasitesi olan okulda hazırlıklar devam ediyor. Okulda sadece Çerkes çocuklar eğitim almayacak. Her etnik kökenden çocuk eğitim alabilecek. Çerkesçe, isteyen öğrencilere öğretilecek. Avcı okulun çok dilli bir eğitim yapacağını anlatarak şöyle konuşuyor:

“Ebeveynler hangi dilde eğitim istiyorsa onu sağlayacağız. İngilizce, Fransızca da öğretilecek. Ancak Çerkes aileler de bilecek ki, eğer çocuklarını bu okula gönderirse Çerkesce de öğrenecek. Çocuklar oyunlarla, gündelik hayatta Çerkesçe’yi öğrenecek. "

OKULUN ADI NART DESTANINDAN

Dernek, okulun adını Seteney Eğitim Kurumları koydu. Seteney, Kafkasya’da yaşayan halkların Nart Destanları’nda geçen bilge kadının adı. Bundan sonraki istekleri ise eğitim kurumlarını ilkokul ve ortaokul ile devam ettirmek.