BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.398,66
HABER /  EKONOMİ

Cepte şok faturaları bitirecek adım

Cep telefonu kampanyalarına sınırlama geliyor. Aboneler 1 dakikanın altındaki görüşmeler artık 40 kuruş ödeyecek.

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) üst düzey bir yetkili, 'cep'te şok faturaları bitirecek müjdeyi şöyle anlattı: "Dakika ücretini 40 kuruş belirledik. Ancak şirketler 2 dakikası 65, 3 dakikası 80 kuruş gibi tarifeler çıkardı."

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu görüşme ücretleri ile üçüncü nesil (3N) mobil internet kullanımında gündeme gelen yüksek tutarlı şok faturaların önünü kesecek iki kritik adım attı. Habertürk gazetesinde yer alan haberin ayrıntıları şöyle:

--BTK, cep telefonuyla (her türlü tarife ve kampanyaları da kapsayacak biçimde) 1 dakikanın altında yapılacak tüm görüşmelerin, en fazla 40 kuruş ile ücretlendirilmesine karar verdi.

--Kurum, ses trafiğinde geçerli ‘azami ücreti', mobil internette de uygulamak için çalışma başlattı. Yetkililer, üçüncü nesille birlikte hızla yaygınlaşan mobil internette (data) abonelerin, yüksek tutarlı şok faturalarla karşı karşıya kaldıklarına işaret ederek, "Mobil internette de ücretlendirmeye ‘üst sınır' getirmeyi planlıyoruz. Buna yönelik bir çalışma yapıyoruz" dedi.

BTK'dan üst düzey bir yetkili, bir süre önce cep telefonuyla yapılacak görüşmelerin dakika ücretinin 40 kuruş olmasını öngören bir karar aldıklarını anımsatarak, "Bu karar sonrasında bazı operatörler, konuşmanın 2 dakikası 65 kuruş, 3 dakikası 80 kuruş gibi tarifeleri uygulamaya koydu. Abone, bu tarifelerde, 2 dakika yerine 20 saniye bile konuşsa 65 kuruş ödemek zorunda kalıyordu" diye konuştu.

BTK'nın, çoğu zaman abonelerin aleyhine olacak bu uygulamanın önüne geçmek için yeni bir karar aldığını kaydeden yetkili, "Yeni kararımızla birlikte örneğin, konuşmanın 2 dakikası 65 kuruşluk tarifeden hizmet alan bir abone, ilk 1 dakika için 40 kuruş, ikinci 1 dakika için 25 kuruş ödeyecek. Kısa konuşan abone daha az para ödeyecek" bilgisini verdi. '2 dakikası 65 kuruş'luk tarifede olan bir abonenin, 2 dakikanın üzerindeki konuşmasının da bu yöntemle ücretlendirileceğini anlatan yetkili şunları söyledi:

"Buna göre 2 dakika için 65 kuruş ödeyen vatandaş, 3 dakikaya kadar olan konuşmasını 1 lira 5 kuruştan, 4 dakikalık konuşmasını ise 1 lira 30 kuruştan yapacak. Daha önce 2 dakika 1 saniyelik konuşma için abone 1 lira 30 kuruş ödüyordu. Yeni uygulamayla 2 dakika 1 saniyelik görüşme için abone, 1 lira 5 kuruş ödeyecek."

"ABONELER MAĞDUR OLMASIN"

BTK Başkanı Tayfun Acarer, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, mobil internet için çalışma yaptıklarını doğruladı. Acarer, abonelerin mağdur olmalarını engellemek istediklerini, çalışmaların sürdüıünü anlattı.