BIST 10.167
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.400,33
HABER /  GÜNCEL

Cepheden ilk görüntü!

Genelkurmay Başkanlığı Çanakkale Kara Savaşlarının 94. yıl dönümü dolayısıyla bir video yayınladı. Cepheden görüntüler ilk kez gün yüzüne çıktı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde, Çanakkale kara savaşlarıyla ilgili, ilk kez gün ışığına çıkan görüntülerin de yer aldığı bir video yayımlandı.

GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Türk Silahlı Kuvvetleri Foto Film Merkezi Komutanlığı tarafından 26 Şubat 2009'da hazırlandığı bildirilen ve Çanakkale kara savaşlarının 94. yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan video, 18 dakika 35 saniye sürüyor.

“Çanakkale Geçilmez” yazısı ve “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” türküsüyle başlayan videoda, Çanakkale'de çarpışan Türk askerinin cephedeki ve cephe gerisindeki durumuna ilişkin görüntüler bulunuyor.

Videoda, Atatürk'ün cephede çekilmiş fotoğraflarının da bulunduğu bir dizi fotoğrafa da yer verildi.

ANZAKLAR EVLATLARINI ANDI

[PAGE]

Çanakkale Kara Savaşları'nın 94. yıl dönümü anma etkinlikleri Conkbayırı'nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenen törenle sona erdi.

Tören, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Hamish Cooper'ın konuşmasıyla başladı.

Cooper, konuşmasında, ''Tüm Yeni Zelandalılar adına, zarif cömertlikleri sayesinde burada bir araya gelmemize imkan sağlayan Türk Hükümetine, Silahlı Kuvvetlerine, belediye ve valiliğe teşekkür ederim'' dedi.

''Bugün Conkbayırı'na geliyoruz ve burada savaşmış ve ölmüş olanların yıllar öncesinden bizlere ulaşan seslerini dinliyoruz'' diyen Cooper, büyükbabası Frank Cooper ve büyükannesinin 3 erkek kardeşinin de Çanakkale'de savaştığını kaydetti.

Yeni Zelanda Genel Valisi Anand Satyanand ise, 94 yıl önce Gelibolu'ya yapılan ve felaketle sonuçlanan çıkarmanın yıl dönümünde tekrar bu topraklarda bir araya geldiklerini belirterek, Anzak askerlerinin, tüm olumsuzluklara rağmen cesurca savaştığını dile getirdi.

Muharebenin Yeni Zelanda ve Yeni Zelandalılar için öneminin çok büyük olduğunu ifade eden Satyanand, ''Tıpkı atomun parçalanması ve Everest Dağı'na ilk tırmanışın gerçekleştirilmesi gibi Conkbayırı hikayesi de, Yeni Zelandalı olmaya anlam katan olgulardan biridir'' diye konuştu.

Satyanand, 12 gün süren direnişin ardından, Conkbayırı'nın Albay Mustafa Kemal tarafından korkusuzca komuta edilen Türk güçlerinin gerçekleştirdiği büyük bir saldırıyla kaybedildiğini, bu süreçte her iki tarafın da büyük kayıplar verdiğini, Conkbayırı'nın kaybedilmesiyle, Gelibolu Muharebesi'nin de kaderinin belirlenerek müttefik kuvvetlerin çekildikğini söyledi.

Buradaki dini töreni, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri mensubu Başrahip Don Parker yönetti.

Tören, okunan dualar ve ilahilerin ardından, iki dakikalık saygı duruşu, Türkiye ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve anıta ülke temsilcilerinin çelenk bırakmasıyla sona erdi.

Törene, Türkiye adına Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Judith Collins, Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ve diğer ülkelerin temsilcileri katıldı.