BIST 10.267
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Cengiz Han'ın yükselişinin nedeni açıklandı

Bilim insanları Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu'nun 13.yüzyılın başlarındaki yükselişine o dönemki iyi havanın yardım etmiş olabileceğini söyledi.

Abone ol

Moğolistan'daki antik ağaçlar üzerindeki halkaları inceleyen Amerikalı uzmanlar, Cengiz Han'ın yükselişinin o dönemde bin yıldan uzun süredir görülen en yumuşak ve yağışlı hava koşullarına denk geldiğini keşfetti.

Araştırmanın yazarlarından Batı Virginia Üniversitesi ağaç halkaları uzmanı Amy Hessl, "Aşırı kuraklıktan, aşırı nemli bir ortama geçilmiş olması, iklimin olaylar üzerindeki etkisini gösteriyor. Tabi bu tek etken değildi. Ama kargaşa ortamından karizmatik bir liderin çıkması, bir ordu kurması ve iktidarı ele geçirmesi için ideal koşulları oluşturdu" dedi.

Araştırmanın teorisine göre:

*Yağışlı havayla otlar daha çabuk büyüdü ve savaş atlarına yem sağladı.

*Cengiz Han Moğol aşiretlerini birleştirmiş ve büyük bir alanda hâkimiyet kurmuştu.

*Moğol İmparatorluğu bugünkü Kore, Çin, Rusya, Doğu Avrupa, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da hüküm sürdü.

*Cengiz Han döneminden önceki yıllarda, 1180-1190 arası ciddi bir kuraklık görüldü.

*Ancak imparatorluğun genişlediği 1211-1225'te Moğolistan'da düzenli yağışlar ve yumuşak bir hava görüldü.

CENGİZ HAN KİMDİR?

Cengiz Han (Chinggis Khaan, Çinggis Haan) (ya da doğum adıyla Temuçin (anlamı: demirci)), (Moğolca: Чингис Хаан ya da "Tengiz" (anlamı: deniz)), Farsça: چنگیز خان (d. 1162 – ö. 18 Ağustos 1227) Moğol Börçigin ailesinden siyasetçi, asker ve han. Moğol kabilelerini buyruğu altında birleştirerek Moğol İmparatorluğu'nu (1206-1294) kurmuştur.

Bu imparatorluk Dünya tarihinin bitişik sınırlara sahip en büyük imparatorluğudur. Timuçin ismiyle Moğol Devleti hükümdarı akrabası olarak doğmuş, meritokratik (liyâkata bağlı) oldukça güçlü bir ordu kurmuş ve en başarılı ordu lideri olarak tarihe geçmiştir.

cengiz-han.jpg

Tüm dünya tarafından genelde acımasız ve kana susamış bir fatih olarak gözükse de, Moğolistan'da oldukça sevilen bir sembol hâline gelmiştir. Moğolistan'ın babası olarak görülür. Kağan olmadan önce; Doğu Asya ve Orta Asya'daki birçok göçebe topluluğu yenmiş ya da birleştirmiş ve onları "Moğol" sosyal kimliğine taşımıştır.

Orta Asya'daki Kara Hıtay, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı'nı ele geçirmiş, İran'daki Harezmşahlar Devleti de dahil olmak üzere birçok yeri fethetmiştir.

Cengiz Han, ana dili Moğolca'nın yanında Bertold Spuler'in iddiasına göre Göktürkçe de bilmekteydi. Öncülleri de onun gibi birkaç dil bilmekteydi.

Adı "Temüǰin" (Türkçe: Temuçin), Moğolca'da Demir anlamına gelen "Temür"den türemiştir.