BIST 10.614
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.432,50
HABER /  GÜNCEL

Cemil İpekçi'den medresede defile

Cemil İpekçi'nin Mardin'de yapacağı defile kenti ikiye böldü. Din adamları ve sivil toplum örgütleri kapıştı. İpekçi ise vazgeçmedi.

Abone ol

Mardin'de Kasimiye Medresesi'nde Cemil İpekçi'nin 25 Eylül'de yapacağı defile kenti ikiye böldü. Din adamları ve sivil toplum örgütleri, 'İçinde 2 mescit var, defile doğru olmaz' derken, Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay defile yapılmasında sakınca bulunmadığını söyledi. Cemil İpekçi ise defileyi iptale yanaşmadı.

Gazete Habertürk'ün haberine göre, Modacı Cemil İpekçi’nin, Mardin Valiliği’nin desteğiyle tarihi Kasimiye Medresesi’nde ünlü mankenlerin katılımıyla yapacağı defile polemik yarattı.

Bazı din adamları ve sivil toplumörgütü temsilcileri, içerisinde 2 mescit ile 1 türbenin bulunduğu ve müzeye çevrilerek turizme açılacak medresede defile yapılmasının doğru olmayacağını ifade ederken Mardin Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay medresenin geçmişte bilim yuvası olarak kullanıldığını, defile yapılmasında sakınca bulmadıklarını söyledi.

Kenti ikiye bölen tepkiler şöyle:

MEDRESE DEĞİL MÜZE

Mardin Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz:

Defilenin medresede yapılmaması gerekir. Eğer sahiplerimüsaade ediyorsa benimiçin birmahsuru yoktur. Ama bir insan dinimekânlara ne kadar saygı gösterirse o kadar iyidir.

Mardin Sanayi Odası Başkanı M.Ali Tutaşı:

Defilede içki ikramı yoktur. Burada defile yapılmasında bir sakınca görmüyorum. BuradaMardin’in tarihi kültürel yapısını ortaya çıkardığı için yapılıyor.

Mardin İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya:
 

Medrese Kültür ve TurizmBakanlığı’na bağlı bir tarihimekândır, bu nedenle bizi ilgilendirmez.

Mardin Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay:
 

Kasimiye Medresesi bilimsel bir müzedir. Toplumsal kurallara ters düşmeyecek bir şekilde yapılan bir defiledir. Ayrıca bu konu ile ilgili olarak Mardin Valiliği izin vermiştir. Bu tür etkinliklerin yapılmasında bir sakınca yoktur.

Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci:

Burası içinde 2 tanemescit bulunan; biri Hanifi, biri Şafiimezhebi tarafındanmedrese olarak kullanılmış ve yüzyıllarca dini eğitimyapılmıştır. Böyle bir etkinlik içinmabedin seçilmesi; Allah’ın evinin seçilmesi bir talihsizliktir. Buna tepki gösteriyoruz.

Müstakil İşadamları Derneği Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy:

Medresenin asli görevi neyse o şekilde kullanılmasından yanayız. İbadethane olarak kullanılan yerde biz defile yapılması taraftarı değiliz. Başka yerde yapılsın.

Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Aydın:
 

Tarihi ve dinimekânların amacı dışında kullanılması, içinde iki tanemescit ve bir türbe bulunan tarihi Kasimiye Medresesi’nde defile düzenlenmesini Mardin turizmi açısından da kötü bir olay olarak değerlendiriyoruz.

PROVOKASYON YAPILIYOR BİR KAÇ ÇATLAK SES BENİ ETKİLEMEZ

Modacı Cemil İpekçi NTV'ye yaptığı açıklamada, Kültür Bakanlığı ile "aramızda hiçbir sorun yok. Bakanlığın himayesinde yapılıyor bu defile. Sayın Kültür Bakanımızla da görüştük. Defile yapılacak, iptali söz konusu değil" dedi.

İpekçi şöyle konuştu: “Kasimiye Medresesi’nde bir cami yok. Kasimiye Medresesi bir külliye olarak yapılmış. Sadece içerisinde çok küçük bir odası var mescit olan, bir de açık mescit dedikleri ‘bugün nasıl açık bir mescitse orası’ avlusu var. Ben 2 senedir orada namaz kılan görmedim. Önemli olan burada bir provokasyon oluşu. Mardin hanımlarının el işleriyle hazırladıkları bir defile ve koleksiyon bu. Bu koleksiyon bir mayo defilesi değil, iç çamaşırı defilesi değil. Bir kokteyl yok, zaten benim defilelerimde içki diye bir şey yoktur. Birkaç tane çatlak ses bana hiçbir şey ifade etmez.’’