BIST 10.616
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.432,00
HABER /  POLİTİKA

Gül'den 'Başkanlık sultanlık değil' uyarısı

Cumhurbaşkanı, tartışma konusu olan Başkanlık sistemine mesafe koydu. Bakın Gül, bu konuda neler söyledi?

Abone ol

12 Eylül'de yapılan referandumun ardından tartışma konusu olan başkanlık sistemi sorgulanmaya devam ediyor. Başkanlığa mesafeli duran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e göre başkanlık sisteminden hakanlık, sultanlık anlayışı çıkabilir...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD gezisinde bulunan Milliyet yazarı Derya Sazak, New York izlenimlerini aktardı. Sazak, haberinde "Cumhurbaşkanı'nı dinlerken verdiği örneklerden 'hakanlık, sultanlık' hatırlatmalarından, 'temsil ve katılım' gibi ilkeleri vurgulamasından, başkanlık sistemine 'mesafeli' olduğu izlenimini edindik" ifadelerini kullandı. 

Sazak'ın Gül'le yaptığı söyleşiden konuyla ilgili sorusu ve aldığı yanıtlar şöyle:

Başbakan’ın referandum gecesi “başkanlık” tartışmasına girmesine ne diyorsunuz?

Gül:
Planlı bir şey değil. Sayın Başbakan’a soru soruldu, o da haliyle cevap verdi. Ne olduğu, nasıl olduğu sorularının cevabı yok. Başkanlık sistemine ilişkin herkesin kafasında bir şey var. Ama biraz altına inince 15 dakika, yarım saat konuşunca herkesin algısının farklı olduğunu görüyorsunuz. 

Çankaya’da başkan olarak otursanız daha mı farklı olacak? 1982 Anayasası güçlü bir Cumhurbaşkanlığı sistemine dayanıyor. Daha fazla yetki neden isteniyor?

Gül:
Tek cümlelik cümleler yanıltıcı olur. Şakası da yok. Başkanlık sisteminin kongresi, yetkileri, seçim sistemi, kontrol dengeleme sistemi farklıdır. Sadece yasa değil onun ötesinde farklılık olur. Milletvekillerinin seçim şekli farklı olur. Tarihimize baktığımızda biz Türklere sempatik gelebilir. Ama buradan da hakanlık sultanlık anlayışı çıkmamalı. Başkanlık sisteminin her ülkede farklı uygulamaları var. Parlamenter sistemin de avantajları var. Onun ya da başka sistemin lehine bir şey söylemek istemiyorum. Zamanı gelince tartışılır. Öyle bir gün gelir ki, görüşümü çok açık söylerim. Açıklarım.