BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  POLİTİKA

Cemil Çiçek'ten Engin Alan açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP'nin tutuklu milletvekili Engin Alan'ın durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Engin Alan ile ilgili yasa önerisinin Anayasa'ya aykırı olmadığını belirterek, "24. Dönem parlamentosunda böyle bir sıkıntımız var, dönem sonuna kadar bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, resmi ziyaret için bulunduğu Moldova'da temaslarını izleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılmaması üzerine açtığı davada TBMM Başkanlığı'ndan cevap istendiğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, "Mahkeme 30 günlük süre verdi. Bu süre içinde talep edilen hususlarla ilgili görüşlerimizi ifade etmeye çalışacağız" dedi.

Komisyonun bilgi ve belgeleri savcılık makamı gibi inceleyeceğini, başka kurumlardan taleplerde bulunabileceğini, istediği kişileri dinleyeceğini ve bir karar vereceğini anlatan Çiçek, "İşlem anayasa ve içtüzüğe uygun bir şekilde sürdürülüyor. Bundan sonra tartışılacak çok fazla konu yok" diye konuştu.

Cemil Çiçek, Balyoz Davası'ndan hüküm giyen MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın tahliye olabilmesi için kanun teklifi hazırlanması talimatı vermesi ve siyasi parti gruplarına yazı göndermesiyle ilgili olarak da grupların ne yapacağının önemli olduğunu ifade etti.

Bu ve benzeri konularda 3 yıldır çeşitli açıklamalar yapıldığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu, geçici çözüm. Kalıcı çözümü Anayasa'da değişiklikle bulabiliriz. Anayasa'nın 16, 76, 83 ve 84. maddelerinin muhakkak değişmesi lazım. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda en çok şikayet edilen bu maddeler yok. Anayasal ve yasal sorunları demeç vererek çözemeyiz, yanlış kuralları değiştirerek çözeriz. Yanlış kurallar Anayasa ve yasalarda durduğu sürece, ortaya çıkardığı sorunları beyanat konusu yapmak suretiyle bir yere getirmemiz mümkün olmaz."

Alan ile ilgili teklifin Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin görüşler ileri sürüldüğünün belirtilmesi üzerine Çiçek, "Bana göre değil. Bu, Anayasa'ya aykırı olmayan geçici düzenleme. 24. dönem parlamentosunda böyle bir sıkıntımız var, dönem sonuna kadar bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Anayasa değişmezse 25. dönemde başka sorunlar çıkar. Bunları yeni gündeme getirmiyorum. Şimdiye kadar netice alamadık. Ümit ederim bu defa sonuç alırız. Daha net bir düzenleme bu. Ümit ederim gereği yapılır" dedi.