BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Cemaat'le savaş Kürt hareketiyle barış

Gazeteci Ruşen Çakır, bugünkü yazısında çözüm sürecinde tarafların müzakere sürecine geçmesini değerlendirdi.

Abone ol

Vatan gazetesi Ruşen Çakır, cemaatle savaşı Kürt siyasi hareketiyle (KSH) barışı seçtiğini iddia ettiği iktidar partisinin hamlesini yazdı.

Çözüm sürecinde yeniden bahar havası esiyor. Tarafların ilk kez yakaladığı ortak dil süreci yakından takip eden Ruşen Çakır'ın gündemindeydi.

Bugünkü yazısında bu konuyu ele alan yazar, "Bitti, bitecek" denilen süreçte krizin nasıl aşıldığını böyle anlattı:

KSH'Yİ YANINA ÇEKEMEYENİN BAŞARI ŞANSI DÜŞÜK

"Sürecin ilerleyebilmesi için güçler arasında dengenin olabildiğince tutturulması gerekirken taraflar genellikle, birbirlerinin hata, zaaf ve eksikliklerini derinleştirmeyi tercih ettiler. Nihayet bu yaklaşımın kimsenin hayrına olmadığını, süreci de tehlikeye attığını kavramış olmalılar. Buna bağlı olarak, daha senaryosu bile olmayan bir filmde erken rol çalma girişimleri, yerini senaryoyu birlikte yazmaya bırakmışa benziyor.

Olayın zamanlamasına baktığımızda iki husus dikkat çekiyor. Öncelikle hükümetin, Gülen Cemaati'ne yönelik savaşa ve KSH ile barışa aynı anda hız vermesinin akılcı bir politika olduğunu kabul etmek lazım. Şöyle ki, Cemaat, gazetecilerin de operasyonlara hedef olmasından hareketle hükümete karşı duruşunu "demokrasi, basın özgürlüğü ve hukuk devleti" için mücadele olarak sunuyor ve kendisine müttefikler arıyor. Bu konuda belli gelişmeler kaydetmekle birlikte arzuladıkları noktaya ulaşabildikleri söylenemez. Kaldı ki Türkiye'de Kürtleri ve buna bağlı olarak KSH'yi yanına çekemeyen hak ve özgürlük mücadelelerinin başarı şansı düşük. Eğer hükümet KSH'ye karşı kısa süre önceki sert üslubunu sürdürüyor olsaydı bugün bambaşka bir fotoğrafla karşılaşma ihtimal dahilinde olabilirdi. "