BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

ÇAYKUR yeni yılda hedef büyüttü!

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kurumun son 30 yılın en yüksek kapasitesine ulaştığını açıkladı.

Abone ol
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bu sezon son 30 yılın en yüksek kapasite artırımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz'de 758 bin dekar alanda 205 bin üreticinin iklim şartlarına göre yıllık 1 milyon 100 ile 1 milyon 250 bin ton arasında yaş çay ürettiğini, çayın bölgeye yıllık getirisinin 2 milyar lira olduğunu belirtti.
 
ÇAYKUR olarak 9 Mayıs'ta yaş çay alımına başladıklarını, 14 Ekim'de kampanyanın tamamlandığını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
 
''Müstahsilimize yaş çay bedeli olarak 2012 yılında 721 milyon lira ödeme gerçekleştirdik. 35 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. İç pazarda yıl sonuna kadar 115 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İhracatta ise 3 bin ton seviyesindeyiz. İhracat rakamlarında henüz istenen seviyeye gelemedik. Dünyada ürettiği çayı paketleyip satan en büyük firmasıyız. Kendimize yeni bir dünya markası oluşturma hedefi koyduk. İhracatı ve ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. 2023 yılında 50 bin ton ihracata ulaşmayı hedefliyoruz.''
 
Sütlüoğlu, bu yıl çok ciddi yenilikler yaptıklarını kaydederek, ''Son 30 yılın en yüksek kapasite artırımını gerçekleştirdik. Toplam 46 fabrikamızda günlük 6 bin 600 ton olan yaş çay işleme kapasitemizi 7 bin 200 tona çıkardık. Çevre dostu yatırımlara önem vererek yedi fabrikamızı doğal gaza dönüştürdük. Dört fabrikamızı yeni kazan sistemine dönüştürdük. Fabrikalarımızın tamamını çevreci yapmak için çabalıyoruz'' dedi.
 
Teknolojik alanda çok ciddi yatırımlar yapıldığını vurgulayan Sütlüoğlu, ''Çay boşaltma ünitelerini otomatik hale getirerek zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlayarak verimliliği arttırdık. Robotik kollu boşaltma makineleri ile birçok sorunun önüne geçtik. Daha önce üzerine ayakla çıkılarak boşaltılan çaylar teknolojik imkanlarla boşaltılıyor. Çay artık el değmeden boşaltılıyor, makinelere gidiyor ve paketleniyor. Dünyanın en teknolojik altyapısına sahibiz'' diye konuştu.
 
Sütlüoğlu, 2012 yılında 3 bin dekar olan organik çay tarım alanını 11 bin dekara çıkardıklarını, en büyük projelerinin tamamen organik tarıma geçilmesi olduğunu söyledi.
 
2013 YILI HEDEFLERİ
 
Sütlüoğlu, gelecek yıl üreticilerin hayatını kolaylaştıracak projeleri uygulamaya geçireceklerini belirterek, şunları söyledi:
 
''Ruhsatsız çaylıkların ruhsatlandırılmasını sağlayacağız. Üreticilerden randevulu sistemde çay alacağız. Ayda dört gün içerisinde üreticimiz çayını ÇAYKUR'a satmış olacak. Küçük üreticimiz kendi tercihine göre bizimle 4 gün muhatap olacak. Dünyanın en kapsamlı paketleme fabrikasının temelini atacağız. Organik çaylıkların genişletilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Çaylıkların üzerine kar yağdığı için bölgenin tamamını sadece kimyasal gübreden vazgeçerek organiğe dönüştürebiliriz. Yasal düzenleme ile çaylıkların tamamını organik yapmayı hedefliyoruz.''
 
Sektördeki sorunların giderilmesi için yasal düzenleme çalışmasını sürdüreceklerini dile getiren Sütlüoğlu, ''Çayın kapsamlı bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var. Müstahsilin, üreticinin, sanayicinin, tüketicinin korunacağı, olumsuzlukların ortadan kalkacağı yasal düzenleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Çalışmaları yasal düzenlemelerle sonuçlandırmak istiyoruz. Ürün yelpazesini genişleterek soğuk çay ve meyve aromalı çay araştırmalarımız devam ediyor. İç ve dış pazar payını büyütmeyi hedefliyoruz'' dedi.
 
KAÇAK ÇAY SORUNU
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak çay içme alışkanlığının yaygın olduğunu öne süren Sütlüoğlu, ''Kendi çayımız var. Kaçak çayın zararlarını her fırsatta anlatıyoruz. Kanserojen özelliği var, kısırlığa sebep olmakta, katkı maddeleri nedeniyle insan sağlığını tehdit etmektedir.  Kendimiz çocuklarımızı düşünelim. Bizim de eksiklerimiz var. Damak tadına saygımız var. Damak tadına uygun çay yapmak zorundayız. Vatandaşımızın geçiş yapması noktasında çalışmamız lazım'' diye konuştu.
 
Sütlüoğlu, taklit çayların da ciddi sorun oluşturduğunu, bir çok firmanın paketlerini ÇAYKUR'a benzeterek sattığını, yaptırımların ve cezaların az olması nedeniyle bu yola başvuranların fazla olduğunu sözlerine ekledi.