BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Bakan Şimşek yeni zamların mesajı verdi!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe görüşmeleri öncesi konuştu. Bakan Şimşek'ten bir iyi bir de kötü haber var...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçeyle ilgili sunumunun ardından partilerin sözcüleri de söz alacak.

BAKAN KONUŞURKEN EŞİ BÖYLE FOTOĞRAFLADI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Meclis kürsüsünde yeni vergilerin yolda olduğunu haber verirken eşi de Meclis locasında bu kareyle objektiflere takıldı.

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

esra-şimşek-mehmet-şimşekin-eşi.20121210155636.jpg

2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri başladı. Bütçe ile ilgili kürsüye ilk çıkan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe görüşmeleri öncesi yaptığı sunumda bütçeden en fazla payın eğitime ayrılacağını belirtirken vergi zamlarının da gündemde olduğunu belirtti.Bakan Şimşek, Türkiye'nin 2013 için büyüme tahminlerini yüzde 4 olarak açıkladı.

Yeni yılda bütçe açığını gidermek için vergi oranlarına zam yapılacağını belirten Şimşek, emekli ve memurları enflasyona ezdirmeyeceklerinin altını çizdi.

Mehmet Şimşek'in açıklamalarından satır başları;

Gelişmiş ülkelerdeki sorunlar, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz olarak etkilemektedir. Dolayısıyla büyüme hızları da düşmüştür.

İşsizlik oranı gelişmiş ülkelerde tarihi rekor seviyelere yükselmiştir. İspanya ve Yunanistan'da işsizlik oranları yüzde 20 seviyelerine yükselmiştir. Gelişmiş ülkeler de mali dengeler bozulmuş ve 5 yıl geçmesine rağmen düzelme sağlanmamıştır.

İki büyük pakete rağmen Yunanistan hala borç krizinden kurtulamamıştır.Kamu borçluluk oranları ise artmaya devam ediyor. ABD'de 2012'de 40 puan artış gösterdi.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR BÜYÜME KAYDETTİ

2012'de enflasyonist baskılar azalmıştır. 2013 yılında enflasyon oranlarının durağan seyretmesi beklenirken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran düşüş gösterecektir.

Krizin daha da derinleşmesi bekleniyor. Üstelik Çin ve Hindistan için de bu risk geçerlidir.ABD'de mali uçurum resesyon tehlikesini de beraberinde getirmektedir.

IMF dünya ekonomilerinin büyüme tahminlerini düşürürken Türkiye için tahminlerini revize etti. Öngördüğümüz hedeflere ise orta vadede ulaştık.

ABD ve Avro Bölgesi'nin piyasayı rahatlatacak hamleler yapması bekleniyor. Türkiye yumuşak inişi başarıyla gerçekleştirmiştir. Kriz sonrası Türkiye güçlü bir büyüme kaydetmiştir.

ALDIĞIMIZ TEDBİRLERE BDDK VE MERKEZ BANKASI DESTEK VERDİ

GSYH kriz öncesi dönemin üzerine çıkmıştır. Geçen yıl cari açağı azaltmak için önemli tedbirler aldık. Merkez Bankası ve BDDK ise bu tedbirlere destek verdi.Dış talep büyümenin motoru haline geldi. 2014 yılında potansiyel büyüme hedeflerine ulaşmayı hedefliyoruz.

Enflasyonun 2013'te yüzde 5'lere gerilemesine bekliyoruz. 2002 yılında enflasyon oranı yüzde 29'a kadar çıkmıştı. Bu bir tarihi başarıdır.

İŞSİZLİK ORANLARI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYEDE

İşsizlik oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstihdam konusunda büyük başarılar elde ettik.

10 yıl önce kamu borçlarının sürdürebilir olmadığı piyasalarda hakimken artık bu sorun kalmadı.OECD ortalamasının 3'te biri oranında yer alıyoruz.

Hazine net bazda dünyadan alacaklı hale gelmiştir.Mali disiplin sayesinde reel faizi indirdik.

AK PARTİ ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇTI

Özel sektörün önünü AK Parti olarak açtık. Banka değeri açısından dünyanın ilk 20 bankası arasına girdik.

Kredi notumuzun 20 yıl aradan sonra artmasıyla büyümeye hız kazandırmıştır. Gerçekleştirdiğimiz reformlarla alt yapımızı geliştirdik.

Milli gelirimiz Avrupa'nın 2002 yılında yüzde 37 buçuğuna denk düşerken bugün yüzde 51 oranına denk düşüyor.

Yolsuzluk algısında 176 ülke arasında 54. sıraya yükseldik.

Hükümetlerimiz döneminde cari işlemler açığını azaltmak için kamu tasarruflarında önemli artış sağladık.Enerji fiyatları cari işlemler açığında önemli bir etken.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI

Türkiye birincil enerji kaynakları bakımından yüzde 72 dışa bağımlı.GAP'la birllikte 1,3 milyon kişiye istihdam yaratacağı öngörülmektedir. 80 binden fazla kişiyi iş sahibi yaptık.

Eğitime 6 kat fazla bütçe ayırdık. İşsizliğin en büyük problemi olan öncelikle eğitim alanına yatırım yaptık.İşsizlikle uzun vadede mücadele edeceğiz.

ÖTV VE KDVLERDE ARTIŞ

Bütçe açığını önlemek amacıyla ÖTV ve KDV'de artış tercih edilmiştir. Vergi artışlarıyla ve kamu alanında yapılan harcamalarda yapılacak tasarruflarla bütçe açığını küçültmeye gideceğiz.

OVP'ye bağlı olarak hazırlanan 2013 bütçesi mali disiplini korumayı amaçlayan, toplumsal refahı gözeten, işsizliği azaltmayı hedefleyen bir programdır.

2013'te yüzde 4 büyüme hedefliyoruz. Kamu harcamalarında verimlilik sağlamak için bütün harcamaları tek tek inceleyeceğiz.

ÜNİVERSİTELERE 14 BİN EK ATAMA

2013 yılı bütçesi eğitim öncelikli bir bütçedir. 68,1 milyar lira bütçe ayırdık ve eğitimin bütçe içindeki payını 6 kat arttıracağız. Fatih projesini 2013 yılında da destekleyeceğiz.

Üniversite öğrencilerine harçları kaldırdık. Harç paylarını karşılayacağız buna rağmen üniversiteler için 14 bin atamaya izin veriyoruz.

EMEKLİLERİMİZİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Ortalama memur maaşları 2012 Aralık ayında yüzde 252'lik bir artış görülmüştür. Asragi ücret 740 liraya çıkmıştır. Emekli aylıklarını da benzer şekilde arttırdık. Enflasyonun çok üzerinde artışlar yaptık. Emekli maaşları arasındaki farklılıkları gidermek için bütçeden intibak için 2,7 milyar lira ayırdık.

KENTSEL DÖNÜŞÜME CAN SUYU

Sosyal yardımlar için 26,4 milyar liralık kaynak ayırdık.AR-GE projeleri için 2,8 milyar ödenek öngördük. Yerel yönetimlerede 33 milyar lira destek ayırdık.

Kentsel dönüşüme ilk kez can suyu veriyoruz. 2013 bütçesinden 1 milyar liralık ödenek ayırdık.