BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: Tereddüt etmeden vururuz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer bölgesinde PKK’nın bir tehdit unsuru olması halinde tereddütsüz vurulacağı mesajını verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan “Neler Oluyor” programına konuk oldu. İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nden net bir şekilde YPG ile olan bağlantısını koparmalarını istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Amerika’dan da her şeyden önce YPG’ye destek vermemesi, PKK’yla ilgili de sadece istihbarat yardımı değil somut destek görmek istiyoruz.

ABD'YE PKK UYARISI

Yeni yönetimden de bu desteği göreceğimize inanıyoruz. Bunun da sinyallerini alıyoruz.Sadece ben Kerry’e söylemiyorum, istihbaratımız onların istihbaratı ile paylaşıyor, askerlerimiz keza onlara örnekleriyle söylüyor ve Sayın Cumhurbaşkanımız defalarca Obama’ya PYD’ye, YPG’ye silah vermeyin onlara verdiğiniz her silah Türkiye’nin içinde PKK’nın elinde bize yöneltiliyor diye en üst düzeyde de söyledik. Amerikalı müttefikimiz öncelikle gerçek müttefikse bizim gibi bir müttefikin güvenliği konusunda daha hassas davranmak zorundadır.

IRAK HALA TOPARLANAMIYOR

Anık istihbarat paylaşımı dahil, gerek Kuzey Irak’ta, gerek diğer alanlarda yakın işbirliğimiz oldu. Bizim sıkıntımız ABD’nin DEAŞ’a karşı mücadelede güvenilir bir ortak olarak YPG’yi tercih etmesi… Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü tercih edilmez. Bu Suriye’yi de tehdide sokar. Irak’tan ayrılırken gerekli adımlar atılmadı bakın Irak ne hale geldi. Hala toparlanamıyor. Irak’ta bir yönetim değişti, sonra kendisini toparlayamadığı için DAEŞ geldi ülkenin topraklarının yüzde 50’sine yakınını işgal etti gitti” şeklinde konuştu.

RUSYA'LA ABD'YLE KONUŞTUK

Çavuşoğlu Fırat Kalkanı Harekatı hakkında bilgi verdiği konuşmasını, “Menbiç bölgesinde Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında giden askerlerimize yönelik saldırı olmaması için uyarılarımızı herkese yaptık. Rusya’ya, ABD’yle konuştuk. Çünkü onlarla havadan işbirliğimiz var. İran’la net bir şekilde konuştuk. İran’a gerekli mesajları verdik. Operasyon devam ediyor. El-Bab’dan sonra Menbiç’e doğru hareket edilecek. Oraya ortak bir heyet gönderdik. Burada özellikle şuna da dikkat ediyoruz ki sözde Suriye Demokratik Güçlerin içine de yani Arapların içine PYD’liler sızmasın. Burada yakın takibimizi sürdürüyoruz. Eğer ırmağın öbür tarafına geçmezlerse biz buradaki kuvvetlerimizi kullanarak buradaki YPG’lere yönelik gerekli adımlarımızı atacağız. Bu konudaki kararlılığımızı müttefikimiz ABD de çok iyi biliyor” diye sürdürdü.

SİVİLLER KONUSUNDA ÇOK HASSASIZ

Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı’nda yavaş hareket edilmesinin gerekçelerini ise “El-Bab etrafında kuşatma çalışması yapıldı ilk önce, dışarıdan destek gelmesin diye. İçeriye yönelik de adımlar atılıyor fakat burada siviller olduğu için biz siviller konusunda çok hassasız. Biz terör örgütü değiliz. PKK sivilleri hedef alıyor, acımadan. Siviller operasyondan etkilenmesin diye hassas ve titiz davranıyoruz” şeklinde sıraladı.

TEREDDÜT ETMEDEN VURURUZ

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer bölgesinde PKK’nın bir tehdit unsuru olması halinde tereddütsüz vurulacağı mesajını veren Çavuşoğlu, "Bu bölgede PKK unsurlarının olduğu gerçektir ve yakından takip ediyoruz. Özellikle Türkmenlerin yaşadığı Telafer’e yönelik bir tehdit oluşturmaması için çok dikkat ediyoruz. Hazırlığımız da var, her an burayı vururuz. Hiç tereddüt etmeden nasıl Kandil’i vuruyorsak, oradaki PKK’lılar da bizim için her şeyden önce tehdittir. Operasyon devam ederken özellikle Telafer’e oluşacak tehditler bizim önceliğimiz. Buradaki Türkmenlere de ayrıca ilgi gösteriyoruz. PKK herhangi bir hareketlilik yaparsa, tehdit oluşturursa hiç düşünmeden PKK’yı orada vururuz. Haşdi Şabi’nin de Telafer’e gelmemesi için bir taraftan diplomatik çalışmaları sürdürüyoruz.

BİR ÇOK KONUDA IRAK YUMUŞADI

Musul Operasyonu’nda ise bir yavaşlama var. İçeride direnç var. Bunu kırmanın en önemli nedeni orada yaşayan sivillerin desteğini alabilmek. Arazideki gerçekleri biliyoruz ama maalesef bu konuda gerekli duyarlılığı göremiyoruz. Başika Kampı dahil birçok konuda da Irak’ta bir yumuşama var. Sayın Başbakanımız Yıldırım da Ebadi’yle bir telefon görüşmesi yaptı. Son derece pozitif bir görüşmeydi. Bizim Irak’la ne problemimiz olabilir ki bu problemlerin çoğu Irak içindeki iç siyasetten kaynaklanıyor. Irak’da desteğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

IRAK BİZİM İÇİN KARDEŞ ÜLKE

Türkiye ve Irak arasındaki gerilimlerin Irak’ın iç siyasetinden kaynaklandığını söyleyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başika Kampı konusunda da niye Irak’la işbirliği yapmayalım biz? Onların daveti üzerine gittik. O dönemdeki Savunma Bakanı gitti ama birden bir retorik, bir iç siyasetten dolayı bir gerginlik oldu. Irak bizim için kardeş bir ülke, Irak halkı bizim kardeşimiz. Hiç ayrım yapmadan Kürdü de, Türkmen’i de, Arap’ı da, Sünni’si de, Şii’i de hepsi bizim kardeşimiz. Yeni demokrasiye geçerken orada partiler kuruldu. Biz AK Parti olarak ben de Genel Merkez’deyim ayrım yapmadan tüm bu söylediğim grupları, partileri hepsini birden getiriyorduk. Onlara eğitim verdik. Seçim kampanyası nasıl yapılır, gençlik kolları nasıl kurulur, kadın kolları, ekonomi, sosyal politiklar

ASKERİN İÇİNDEKİ HAİNLERİ TEMİZLEDİK

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından PKK ile gerçekleştirilen mücadelede daha etkili sonuçlar alındığını söyleyen Çavuşoğlu, “PKK’yla içeride ve dışarıda mücadelede daha etkili olmaya başladık. Bir sadece bu darbe girişiminden sonra değil, ondan önce de polisin içinde bunları bir temizledik. Şimdi askerin içindeki hainleri de temizledik. Şimdi askerimizle polisimiz daha dinamik oldu. Ayrıca polisimi ve askerimiz şehirlerdeki operasyonlarda omuz omuza işbirliği içinde mücadele ediyor. Eskiden ayrıydı. Allah’a şükür mühimmat konusunda da hiçbir sıkıntımız yok ve ciddi bir dayanışma, kararlılık var. Onun için de sınırın öbür tarafında ordumuz rahatlıkla hareket edebiliyor. Tehdit nereden gelirse gelsin etkisiz hale getirmek güvenlik güçlerimizin en önemli vazifesidir. Talimatta böyledir ama onlar da bu vazifeyi kendilerinde görüyorlar” açıklamalarında bulundu.

Terör ve göç sorunlarının yerinde çözüme kavuşturulması gereken hadiseler olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Göç sorunu keşke Halep’te ateşkes olsaydı da orada çözülseydi. Orada çözülemiyorsa o insanları mutlaka almak zorundasınız ya da gelirler. Avrupa’da da bunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.