BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cavit Çağlar ağlıyor!

25 bin işçiye ağlıyor Çağlar. Kapanacak fabrikalarına ağlıyor. Türkiye için ağlıyor. Üç yıl sonra cezaevinden çıktıktan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına ağlıyor.

Abone ol

İnterbank davasında verilen 3 yıl 10 ay hapis cezası, üç dönem milletvekilliği, üç kez bakanlık görevinde bulunan tanınmış işadamı Cavit Çağlar’ı çökertti. Cavit Çağlar, Hürriyet’e yaptığı açıklamada ‘Fabrikalarımızda çalışan işçilerimiz için, ülkemiz için üzgünüm. Benim cezaevine girmemle fabrika diye bir şeyimiz kalmaz hepsi kapanır’ dedi ve dava konusu olan borcunu ödediğini söyledi.

İnterbank’ı paravan şirket kurup dolandırdığı iddiasıyla Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar ve dayısı Şükrü Şankaya hakkında yerel mahkeme 3 yıl 10 ay hapis, 189’ar trilyon lira para cezası vermişti. Yargıtay’ın oybirliğiyle aldığı karar uyarınca Çağlar’a verilen hapis cezası kesinleşti. Çağlar, ‘85 trilyon yüzünden yargılandığım parayı ödedim. İnfazın ertelenmesi için hakkımda yenin kanun hükümlerinin uygulanmasını istiyorum’ talebinde bulunurken, avukatları Hürriyet’e şu görüşü savundular:

ERTELENMESİ GEREKİR:

‘İnfazın hazirana kadar ertelenmesi gerekir. Yasada, infazın ertelenmesi ve durdurulmasına ilişkin madde de ‘yayın tarihinde yürürlüğe girer’ deniliyor. Yasa 13 Kasım’da Resmi Gazetede yayımlandı. Şimdi, ceza infazı 45 gün ertelenecek. 1 Haziran’da yerel mahkeme dosyayı alıp yeniden hüküm kurmaya gidecek. Çağlar’a 3 yıl hapis cezası ve trilyonluk para cezaları verildi. Cezası, yasanın ilgili hükmüne göre artırılıp 3 yıl 6 aya çıkarıldı. TCK’nın 522. maddesi uyarınca ceza üçte bir oranında da artırıldı ve toplam 4 yıl 8 aya çıkarıldı. Mahkemedeki iyi halli tutumu dikkate alıp ceza indirimine gidildi ve cezası 3 yıl 10 ay 20 güne indi.’ Çağlar’ın avukatları, yeni yasada, cezanın üçte bir oranında artırılmasını öngören 522. maddenin kaldırıldığını, o yüzden cezam 3 yılın altına indiğini belirttiler. Yeni yasada yer alan ‘etkin pişmanlık’ hükmünün de uygulanabilmesi için ‘mağdur taraf’ olan TMSF’nin onayı gerekiyor. TMSF, Çağlar’ın ‘etkin pişmanlık’tan yararlandırılması için yerel mahkemeye gönderilmek üzere bir yazı verdi. Bunlar dikkate alınıp uygulanırsa, Çağlar’a verilen hapis cezası da bir yıla iniyor. 1 Haziran’da yürürlüğe girecek yasada 2 yıla kadar olan hapis cezasının ertelenmesini öngörüldüğü için Çağlar’ın cezaevine girmesine gerek kalmayacak. TMSF ise kendileriyle borç anlaşması yapan Cavit Çağlar’a 7 Nisan’da bir yazı verdi ve bir örneği de ilgili mahkemeye gönderildi. Bu yazıyı Yargıtay’daki duruşmada verilmek istendi. Ancak, Yargıtay yetkilileri, ‘TMSF’nin gönderdiği yazı bizim değil, yerel mahkemenin konusu’ dedi.

FABRİKALARIMIZ KAPANIR:

‘Sizin cezaevine girmeniz işyerlerinizi nasıl etkiler?’ sorusu üzerine Cavit Çağlar şunları söyledi: ‘Fabrikalarımızın hemen hepsi kapanır, biter. Fabrikalarda çalışan 20-25 bin kişi açıkta kalır. Ben çalışanlarımız için, Türkiye için üzgünüm. Yetkililerin bunları da düşüneceğine olan inancım tam.’

Haber: Saygı Öztürk
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr