BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çatı adayın başvuru tarihini açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “CHP’nin ya da MHP’nin kendisinin çıkarttığı bir aday değil Sayın İhsanoğlu. Bir mutabakat adayı, bir...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “CHP’nin ya da MHP’nin kendisinin çıkarttığı bir aday değil Sayın İhsanoğlu. Bir mutabakat adayı, bir çatı adayı. Başvurusu da 29 Haziran Pazartesi günü geniş bir imzayla yapılacaktır” dedi.
CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, bir basın toplantısı düzenledi. AK Parti’nin dış politikasını eleştirerek konuşmasına başlayan Koç, Suriye’de yaşananlara değindi. IŞİD’in Irak’ta rehin aldığı 80 Türk’ü canlı kalkan olarak kullandığı iddiaları olduğunu belirten Koç, “Oradaki konsolostakiler mi rehine Türkiye mi rehin durumda” diye sordu.
Koç, Başbakan Erdoğan’ın Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda dilini yuttuğunu ve ters köşe olduğunu söyledi. Koç toplantıda ‘Medya Havuzu’ diye nitelendirdiği bazı gazetelerin 12 Eylül davası, Balyoz kararı gibi konulara ilişkin manşetlerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun soruşturma çağrısı yapıldığını hatırlatan Koç, sehven soruşturma çağrısının devam ettiğini ve ikincisinin CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun soruşturmaya çağrıldığını anlattı. Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün süre yaklaştıkça Ekmel beye ne söyleyeceklerini şaşıranlar, muhalefet partilerini çok ağır bir dille itham ediyor. Sen kendi işine bak kardeşim. Bu seçimden sonra birbirinize gireceksiniz. Sen değil miydi bunların adayı bile yok, aday çıkartamıyorlar diyen. Son güne kadar neden kıvranıyorsun. Daha adayları yok ortada. Şimdi daha aday yokken dayatmaya başladı.”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, bir gazetecinin CHP’nin eski kurmaylarından İhsanoğlu’na olan tepkilerinin sorulması üzerine, “Herkesin görüşüne saygım olduğunu söyledim. Sayın İhsanoğlu’da önümüzdeki haftadan itibaren kendisini anlatacak. CHP’nin ya da MHP’nin kendisinin çıkarttığı bir aday değil Sayın İhsanoğlu. Bir mutabakat adayı, bir çatı adayı. Aday bellidir. Başvurusu da 29 Haziran Pazartesi günü geniş bir imzayla yapılacaktır. Ondan sonraki hep beraber göreceğiz” karşılığını verdi.

"BELLİ ÇEVRELERİ ÜRKÜTMÜŞ"
İhsanoğlu’nun Türk-İslam sentezinden çıkan bir aday olduğu yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine Koç, “Sayın İhsanoğlu’nun kimliği daha sonra kendisinin tanındığı zaman çok daha derinlikli olarak tanıyacağımız görüşü, duruşu anladığım kadarıyla belli çevreleri çok ürkütmüş. Alevi Derneklerinin, Alevi önde gelenlerinin, kanaat önderlerinin ismini şuana kadar almayanlar, bu arkadaşlarımızın yaptıkları söyledikleri görüşleri kendilerine şiar edinerek Sayın İhsanoğlu’na karşı bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Bu hayra alamet bir olaydır. Sayın İhsanoğlu Anıtkabir’i ziyaretinden sonra Hacı Bektaşı da ziyaret edecek. Daha sonra Mevlana’yı da ziyaret edecek. Bütün Türkiye’yi kucaklayan mezhep ayrımı yapmayacak bir çizginin temsilcisi olarak demokrasiyi ve onun kurumlarını çalıştıracak bir çizgiyi herkesin önüne getirecektir” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Hükümetin üzerinde durduğu çözüm süreci hatırlatarak, bununla ilgili çözüm önerilerinin Meclis kapanmadan yasalaşmasıyla ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Koç, “Bizim bu konudaki düşüncelerimiz çok açık ve net. CHP başından itibaren demokrasi ve özgürlüklerden yana. Yine bir seçim aşaması geliyor. Yine gizli pazarlıklarla siyasi çıkarına uygun bir demet öneriyle Hükümetin başındaki kişi ortaya çıkıyor. Tayyip Erdoğan ile bu sorunun çözümü mümkün değildir. AK Parti ile demokrasi olmaz. Samimiyet gerekir” ifadelerini kullandı.
(İHA)