BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.413,59
HABER /  SPOR

Çarşı grubu tez konusu oldu

Yüksek lisans tezinde Beşiktaş taraftarlığını ve Çarşı Grubu'nu inceleyen Sema Tuğçe Dikici araştırmalarını Çarşı adlı kitapta topladı.

Abone ol

Kitabında Liverpool maçında yaptıkları tezahüratla 140 desibellik bir rekor kıran Beşiktaş taraftarıyla ilgili birçok detaya yer veren Sema Tuğçe Dikici, ilginç Çarşı slogan ve pankartlarını da bir araya getirmiş. Dikici bu örneklerle ilgili şunları anlatıyor: ‘Çarşı’nın görüş belirtmediği konu hemen hemen yok gibi.

Küreselleşen futboldan nükleer santrallere, Hrant Dink suikastından İspanya liginde futbolcu Eto’o ya yapılan ırkçılığa, Irak Savaşı’ndan Pakistan depremine kadar her konuda fikri olan bir grup Çarşı. En bilinen yanlarından biri de her şeye karşı olmaları. Bu karşı olma haliyle ilgili olarak gruptakiler haksızlığa, adaletsizliğe ve bunlara çanak tutanlara bir cevap verdiklerini düşünüyorlar.’

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı unutulmaz sloganları, yaratıcı tezahüratları ve her türlü sonuçta asla tükenmeyen desteğiyle Türkiye futbol liginin rengi olmaya devam ediyor. Çarşı öyle bir grup ki sanki oynanan futbol ve elde edilen skorlar onlar için küçük bir detaydan başka bir şey değil. Önemli olan Beşiktaş aşkı ve bu aşkı hayatın her alanıyla bütünleştirmek.

Söz konusu olan ‘karşı’ oldukları konularda çekinmeden fikir beyan eden böyle bir grup olunca akademik ve bilimsel yönden ele alınmaları da kaçınılmazdı. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Sema Tuğçe Dikici aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Dikici yüksek lisans tezine konu olarak Çarşı’yı seçti.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ GİBİ
‘2005’te bambaşka bir konuda tez yazmaya hazırlanırken Beşiktaş Kulübü’nün pazarlama departmanında çalışmaya başladım. Kulüp, Çarşı gibi bir taraftar grubuna sahip olunca hocalarımla birlikte tezimin konusunu o tarafa kaydırmaya karar verdik’ diyen Dikici’nin futbola olan ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor.

Ailece Beşiktaşlı olduklarını söyleyen Dikici neden Çarşı üzerine yoğunlaştığını ise şöyle anlatıyor: ‘Türkiye’de Çarşı’nın benzeri yok. Uluslararası alanda bile kendisini ispatlamış bir taraftar grubu. Çarşı’nın aslında bir taraftar grubundan öte bir sivil toplum örgütü gibi hareket ettiğini bile söyleyebiliriz. Sadece maçlarda 90 dakika kendilerini göstermiyorlar, çevresel, sosyal, uluslararası alanlarda bile bir tavır ve duruşları var. Tiyatro binası yıkımından, nükleer santral kurulmasına kadar gündemi çok yakından takip ediyorlar. Bu bir sosyal olguydu ve bu nedenle Çarşı üzerine yoğunlaştım.’

Sadece Çarşı grubunu değil Beşiktaş ve Beşiktaşlılık’ı da inceleyen Dikici, tezini tamamladığında onu bir kitap olarak yayınlatması yönünde teşvik edilince ortaya adlı kitap çıkmış. Dikici bu çalışmayı yaparken en çok sıkıntı çektiği konuları şöyle anlatıyor: ‘Taraftarı olduğum kulüple ilgili akademik bir çalışma yapmak beni biraz zorladı. Objektif bir araştırma yapmak zorundaydım ve ikilemde kaldığım noktalar oldu. Hatta hocalarım bazı noktalarda beni eleştirdi ve kimi objektif olmayan bölümleri tezden çıkardık. Ama kitaba tezden çıkardığım o bölümleri koydum.’