BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Cari açık sorunu nasıl çözülecek?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan cari açığın önümüzdeki günlerde değişebileceğini ama bu sorunun uzun vadede çözüleceğini ifade etti.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yılın ilk çeyreğindeki mal ve hizmet ihracatı verilerinin cari açık bakımından umut verdiğini belirterek, "Bu performans hem cari açığımıza hem de büyümeye olumlu etki yapıyor. Orta ve uzun vadede cari açık sorununu çözeceğiz. Daha fazla üretimle daha fazla tasarrufla bunu çözeceğiz." dedi.

2013'TE AÇIK ARTACAK 

Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, konuyla ilgli açıklamasında, açıklanan rakamların Orta Vadeli Programla uyumlu olduğunu söyledi. İlk 3 aydaki cari açığın 2012’nin aynı döneminin altında olduğuna işaret eden Çağlayan, gelecek aylarda iç piyasadaki canlanma ile kısmi artış yaşanacağını kaydetti. Çağlayan, "Bunu normal karşılamak gerekir. 2013’te açık 2012’nin bir miktar üzerinde olacaktır." diye konuştu.

YILIN İLK AYINDA SANAYİ ÜRETİM VERİLERİ ZAYIFLADI 

Diğer yandan yılın ilk çeyreğinde sanayi üretim verilerinin zayıf geldiğini, büyümenin de ilk çeyrek beklentilerinin altında kalacağını dile getiren Zafer Çağlayan, buna karşılık reel kurda artış yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu nedenlerle Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) bu hafta bir faiz indirimi daha bekliyorum. Uluslararası konjonktür de buna çok uygun gidiyor. Sadece geçtiğimiz günlerde Güney Kore Avustralya ve Avrupa Merkez Bankaları faiz indirdi.

DÜNYADA DIŞ FAİZLER DÜŞTÜ

Dış faizler bu kadar düşükken, ekonomimizi yeniden hızlandırmamız gerekiyor. Ardından bankalar da bu indirime ayak uydurmalı. İşletmelere maliyetlerini artıran ek faiz, komisyon getirerek üretim zorlaştırılırsa yatırım ve üretimde artış görmemiz zorlaşır. Ekonomimizde üretim boyutunda KOBİ’lerimizin daha fazla pay alması, üretim kapasitemizin artmasını, istihdamdaki artışın hız kaybetmeden yükselmesini, genç ve dinamik bir toplum yapısıyla iç tüketimin ivmelenmesini destekler."