BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,81
ALTIN 2.395,58
HABER /  GÜNCEL

Cansız, Doğan ve Söylemez için cenaze töreni bugün

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen PKK örgütü kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için önümüzdeki saatlerde Diyarbakır'da cenaze töreni düzenlenecek.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen PKK örgütü kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için bugün saat 11.00'de Diyarbakır'ın Batıkent Meydanı'nda büyük bir cenaze töreni düzenlenecek.

Cansız, Doğan ve Söylemez'in cenazelerini taşıyan THY uçağı saat dün gece 20.45'te Diyarbakır Havaalanı'na indi. Cenazeleri almak üzere alana giden kalabalık grup ile basın mensupları, güvenlik gerekçesiyle havaalanına alınmadı.

Sadece BDP milletvekilleri, belediye başkanları ve bazı BDP yöneticileri içeri alındı; bu kişiler, bir süre sonra 3 araca konulan cenazelerle havaalanından çıktı.

Konvoyda bulunan BDP'ye ait otobüsten kalabalığa sürekli olarak sağduyulu davranılması yönünde çağrıda bulunuldu. Toplanan grupların Cansız, Doğan ve Söylemez'in fotoğrafları dışında herhangi bir flama ya da pankart taşımadıkları gözlendi.

Paris'te düzenlenen törene katılan ve cenazelerle birlikte İstanbul'a gelen Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Onlar dünyanın neresinde olursa olsunlar, özgürlüğe ve eşitliğe inandılar, bunun için mücadele ettiler. Onların mücadelesi bizim mücadelemiz. Bu görevi devralıyoruz" dedi.

Tüm Diyarbakırlılara çağrı

BDP Diyarbakır İl Örgütü, bu sabahki cenaze törenine ilişkin olarak, dün il binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Cansız, Doğan ve Söylemez'in katledilmesinin barışa yönelik bir provokasyon olduğunu" belirterek, tüm Diyarbakırlıları ve kurumları cenaze törenine katılmaya çağırdı.

Baydemir, "Cenazelere sahip çıkarak Paris'te yapılan katliamla yapılmak istenen provokasyonu boşa çıkarmak istiyoruz. Tüm Türkiye halkını bu acıda ortaklaşmaya çağırıyoruz. O gün siyah giyinip üzerimize beyaz kaşkollar takarak beyazla barışa olan umudumuzu yineleyeceğiz. Barışa sahip çıkan herkesi buraya çağırıyoruz" dedi.

BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de, cenaze töreni için bine yakın kişiyi görevlendirdiklerini belirterek, "Tüm Amed halkını cenazeye sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Toplantı ardından BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da il binası önünde gazetecilere açıklama yaparak "Fransız hükümeti katliamı bir an önce aydınlatmalıdır. Bu konuda kendileri ile görüştük. Katliam aydınlatılacak mı bunu ileride göreceğiz. Türkiye'nin de bu noktada siyasi bir basınç göstermesi gerekiyor. Katliamın kimin yaptığı konusunda elimizde net bir şey yok. Ama arkasında güçlü bir istihbarat olmayan bir güç bu katliamı gerçekleştiremez. Süreçte herkes ne dediğine dikkat etmelidir." şeklinde konuştu.