BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.380,88
HABER /  DÜNYA

Canlı bombayı Türkiye yakaladı Belçika serbest bıraktı

FRANSA Paris'te saldırıyı gerçekleştiren IŞİD militanı Salih Abdeslam'ın bu yıl Türkiye'de yakalanarak Belçika'ya iade edildiği ortaya çıktı.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırıları düzenleyen teröristlerle ilgili Batılı istihbarat yetkililerine Türkiye'nin son derece önemli bilgiler aktardığı, ayrıca yakalanması için insan avı sürdürülen sekizinci bombacı Salih Abdeslam'ı bu yıl Suriye'ye geçmeye çalışırken geri çevirdiği ortaya çıktı.

132 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından Fransa'dan Belçika'ya kaçan Salih'in geçtiğimiz aylarda Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarına katılmaya çalıştığı belirlendi.

Türk yetkililer tarafından yakalanarak Belçika'ya iade edilen Abdeslam, Belçika istihbaratınca sorgulandıktan sonra 'terör riski taşımadığı' gerekçesiyle serbest bırakıldı.

İSTİHBARAT ANKARA'DAN

Paris eylemlerinin planlayıcısı olduğu açıklanan Belçika vatandaşı IŞİD üyesi Abdülhamid Abayud'un saldırı hazırlığında olduğu bilgisinin de Ankara'dan çıktığı belirtiliyor. Türk yetkililer, yakaladıkları Fransız IŞİD'çilerin verdiği ifadelere dayanarak Batılı istihbarat kurumlarını, Abayud'un Fransa, İspanya, Hollanda ve İngiltere'de, bir konser salonunun da aralarında bulunduğu kamuya açık yerlerde eylem hazırlığı yaptığı konusunda bilgilendirdi.

HAVA SALDIRISI DÜZENLEYEMEDİLER

Amerikan basınına konuşan Batılı istihbaratçılar, 2013'te Suriye'ye kaçan Abayud'u izlemeye aldıklarını söyledi. Telefon ve internet üzerinden Avrupa'daki IŞİD üyeleriyle temasa geçen Abayud'un yerini belirleyen istihbaratçılar, telefonda konuşan kişinin Belçikalı terörist mi, yoksa yanında Suriye'ye götürdüğü 13 yaşındaki kardeşi Yunus mu olduğunu anlayamadıklarını, bu nedenle de hava saldırısı düzenleyemediklerini öne sürdü.

"NEREDELER BİLMİYORUM"

Salih ve saldırıda Voltaire Cafe'nin önünde üzerindeki bombaları patlatan İbrahim'in kardeşi olan Muhammed Abdeslam, Belçika polisince sorgusunun tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Eylemlerle bağlantısı olmadığını söyleyen Muhammed, "Kardeşlerim neredeler bilmiyorum. Koskoca adamlar, onlara ne yaptıklarını sormayız" diye konuştu.

ESAD'IN ASKERİ ÇIKTI

Paris bombacılarından Ahmed Almohammed'le aynı pasaport bilgilerine sahip bir kişi, Sırbistan'da gözaltına alındı. Suriye'den geldiği belirtilen zanlının pasaportta kendi resminin bulunduğu, bunun dışındaki tüm bilgilerin Almohammed'inkilerle aynı olduğu kaydedildi. Bu arada 'Ahmed Almohammed'in, Suriye'de aylar önce çatışmada ölen, Esad rejimine bağlı bir askerin ismi olduğu öne sürüldü.

"KAFİRLERİ SÜRÜKLÜYORUZ"

Paris saldırılarının planlayıcısı Abdülhamid Abayud'un Suriye'de çekilen video görüntüleri yayınlandı. Ne zaman ve nerede çekildiği bilinmeyen görüntülerde Abayud, tamponuna cesetler bağlanmış olan bir aracı sürerken görülüyor. Abayud kendisine yaklaşan kameramana, "Başkanları gibi motosiklete, jet-skiye bineceğimiz yerde, kafirleri arkamızda sürüklüyoruz" diye sesleniyor.

"BEBEK YÜZLÜ BOMBACI"

Paris Stadyumu kapısında kendini patlatan 20 yaşındaki terörist Bilal Hadfi'nin arkadaşlarıyla çıktığı tatilde çekilen fotoğrafları yayınlandı. Avrupa medyasının 'bebek yüzlü bombacı' lakabını taktığı Hadfi'nin, radikal İslamcılarla görüşmeye başladıktan sonra sosyal medya hesaplarında Suriye'de çektirdiği fotoğrafları paylaştığı belirtiliyor.

SAMİ AMİMOUR'UN BABASI İKNA EDEMEDİ

Bataclan Konser Salonu'nu kana bulayan teröristlerden Sami Amimour'un babası Muhammed'in, Aralık ayında Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek oğlunu IŞİD'in elinden kurtarmaya çalıştığı belirtiliyor. Baba Amimour, Halep'te bulduğu oğlunu tüm uğraşlarına karşın ülkesine dönmeye ikna edemediğini söylüyor.

BOMBAYI DA O HAZIRLADI

Salih Abdeslam'ın Belçika'ya giderken bindiği araçtaki 2 kişinin Belçika polisi tarafından gözaltında tutulduğu açıklandı. Hamza Attou ve Muhammed Amri adlı zanlılar ilk ifadelerinde, arkadaşları olan Salih'in eylem günü kendilerini arayarak, "Aracım bozuldu, beni Paris'ten alın" dediğini söyledi. Eylemlerle bağlantıları olmadığını öne süren zanlılar, Salih'in yol boyunca fazla konuşmadığını belirtti. Ancak gerçek zanlıların evlerine yapılan baskınlarda ortaya çıktı.

Polis, Attou ve Amri'nin evlerinde, bomba yapımında kullanılan 'amonyum nitrat' maddesi ve mermiler ele geçirdi. Fransız polisi de, Salih'in eylemden bir gün önce Paris yakınlarındaki Alfortville'de diğer bombacılarla birlikte kiraladığı otel odalarına operasyon düzenledi. Odalarda bomba yapımında kullanıldığı düşünülen şırınga ve tüplere rastlandı. Fransız yetkililer, Salih'in dışında saldırılarda rol aldığı düşünülen başkan bir zanlının daha arandığını açıkladı.

CHARLİE HEDBO'DAN TARTIŞMALI KAPAK

Vatan'ın haberine göre, Ocak ayında Hazreti Muhammed'le alay eden karikatürler yayınladığı için silahlı saldırıya uğrayan siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo, Paris saldırılarını konu alan kapağıyla da tartışma yarattı. Kapakta aldığı kurşun yaralarından şampanya sızan bir adamın üzerinde, "Onların silahları var. Sorun değil, bizim şampanyamız var" ifadeleri yer alıyor.