BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.433,89
HABER /  POLİTİKA

Beşir Atalay HDP'yi ihanetle suçladı o cümleyi açıkladı

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, çözüm sürecinin nasıl bittiğini açıkladı HDP'yi ihanetle suçladı.

Abone ol

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerin çözüm sürecini zehirlediğini HDP heyetinin o dönem “artık şartlar değişti” diyerek sürece ihanet ettiğini söyledi.

Çözüm sürecinin bir dönem koordinatörlüğünü yapan AK Parti kurmaylarından Beşir Atalay, Star gazetesine konuştu. Fadime Özkan'a konuşan Atalay çözüm sürecinin nasıl bittiğini açıkladı.

“ARTIK ŞARTLAR DEĞİŞTİ” DEDİLER

- Süreç niye bitti?

HDP’yi mekanizmaya biz dahil ettik. Terör bitsin, siyaset güçlensin istedik. Ama verilen taahhütler örgüt tarafından da HDP tarafından da yerine getirilmedi. Ben sert kelimeleri seven biri değilimdir ama başka kelime bulamıyorum: HDP, örgüt, çözüm sürecine ihanet etti. Hükümetin devletin samimi çabalarına karşılık vermediler.

Bir defa güvenlik tedbirleri, operasyonlar olmazsa olmaz. Çünkü bölgede herkes memnun ve talep ediyor. Rahatsızlık yok normal vatandaşlar arasında, “aman ha devam etsin” diyorlar. Bölgede de, Türkiye genelinde de. Zaten güvenlik bir devletin görevidir.

 - Hangi evrede oldu o ihanet? 2013 Mayısında verilen “sınır dışına çıkıyoruz” sözüne uyulmadığında mı?

En önemli tıkanma orası. Daha sonra Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler başladı. PYD orada bir bölge edindi. Esed yönetimi Türkiye karşıtı olduğu için onlara destek verdi. Çözüm sürecinin bana göre zehirlenmesi, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerdir. Kendileri de ilk ağızdan bunu ifade ettiler, “artık şartlar değişti” dediler. Bu cümleyi birebir sarf ettiler.

SÜRECİ SURİYE’DEKİ DURUM ZEHİRLEDİ

- Kim sarf etti İmralı mı?   

Hayır. Buradaki görüşmelerde (HDP heyetince) edildi. Suriye’deki PYD, PKK’nın parçasıdır. Salih Müslim’in abisi bunun aynen böyle dedi. (Prof. Dr. Mustafa Müslim: “PYD ve YPG, PKK’nın yan dallarıdır. PYD’yi PKK kurdu”) Suriye’deki gelişmeler PKK’ya farklı düşünceler getirdi. Ondan sonra bildiğiniz gibi sert gelişmeler oldu. 6-7 Ekim oldu. Terör unsurlarının bölgede daha fazla yerleşmesi 6-7 Ekim’den sonradır.