BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.439,22
HABER /  DÜNYA

Paris'te operasyon silahlı çatışma çıktı

Fransız polisi Paris'in Kuzeyindeki ST. Denis Bölgesinde operasyon düzenledi. Çatışmada kadın canlı bomba kendini patlattı.

Abone ol

Fransız polisi, Paris’teki terör saldırıları ile ilgili olarak başkentin kuzeyindeki Saint-Denis banliyösünde sabaha karşı başlattığı operasyon öğlen saatlerinde sona erdi.

İki teröristin öldüğüğü 7 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 5 polis yaralandı.

Operasyonun amacı ise Paris katliamını planladığı öne sürülen Abdelhamid Abaaoud'u yakalamaktı. Gözaltına alınanların kimliğiyle ilgili açıklama yapılmadı.

OPERASYON 05.25'TE BAŞLADI

Hükümet Sözcüsü Stephan Le Foll, TSİ ile sabah 05:25'te başlayan ve 13 Kasım'da Fransa-Almanya futbol maçı sırasında iki canlı bomba saldırısının yapıldığı Stade de France'a 1 kilometre mesafede gerçekleştirilen operasyonun bittiğini duyurdu.

BİRİ CANLI BOMBA İKİ TERÖRİST ÖLDÜ

Sabaha karşı başlayan operasyonun sona ermesinin ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Cumhuriyet Başsavcısı François Molins olay yerine geldi.

Basına kısa bir açıklama yapan Cazeneuve, "Operasyonlarda iki terörist öldü. Yedi kişi gözaltına alındı. Ölen teröristlerden kadın olanı üzerindeki bombayı patlatarak öldü" ifadelerini kullandı.

Başsavcı Molins ise, operasyonun Paris'teki saldırıların beyni ve Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud'u yakalamaya yönelik düzenlendiğini ancak ölen ve gözaltına alınanların kimliklerinin henüz netleştirilmediğini söyledi.

Abaoud'un o binada yaşadığına dair kanıtlara ulaştıklarını kaydeden Molins, operasyon sırasında Abaaoud'un orada olup olmadığının henüz bilinmediğini kaydetti.

Molins, gözaltına alınan üç kişinin, ölen teröristlerle aynı binada olduğunu, iki şüphelinin bina dışında bir moloz yığını altında saklanırken bulunduğunu söyledi.

ÇATIŞMANIN OLDUĞU SOKAKTA OTURAN TÜRK KONUŞTU

Birçok kişi ulaşım yolları kapandığı için işlerine gidemedi. Çatışmanın meydana geldiği Jean-Jaures sokağında oturan Türk vatandaşları AA muhabirine konuştu.

İnşaat sektöründe çalışan 36 yaşındaki Recep Beytemur, "Sabah 6.20 civarında arkadaşım aradı. 'Kendinize dikkat edin helikopterli operasyon var' dedi. Biz de uyandık. Zaten tedirginiz olaylardan dolayı. Bizlere de yansıdı. İşe gidemedik. Metrolar kapalı" dedi.

DEVLETİN ZİRVESİNDE TOPLANTI

Öte yandan Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Adalet Bakanı Christian Taubira ile Elysee Sarayı'nda gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantı yaptı.

HEDEFTE SALDIRI EMRİNİ VEREN ZANLI VAR

BFM televizyon kanalına bilgi veren polis kaynakları, terörle mücadele ekiplerinin katıldığı operasyonun hedefinin Paris'teki saldırılarda yer aldığı bildirilen iki teröristin ve saldırı emrini veren Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud isimli zanlının yakalanması olduğunu bildirdi.paris operasyon

KİLİT İSİM ÖLDÜ MÜ?

Operasyonda gözaltına alınanlar ya da ölenler arasında Abaaoud'un olup olmadığı açıklanmadı. Operasyonun düzenlendiği ev, Cuma günkü saldırıların hedeflerinden biri olan Stade de France'ın çok yakınında yer alıyor. Dairenin sahibi, daireyi saldırılar sonrası aranan Salah Abdeslam tarafından kiralandığını söyledi. 

"CAMLARINIZI KAPATIN" ÇAĞRISI

Saat 05.30 sıralarında başlatılan özel harekat ve terörle mücadele polisleri ile ordu birliklerinin katıldığı operasyonda çok sayıda patlama sesi duyuldu. Operasyon havadan da helikopterle izlenirken bölgede halka "evinizden çıkmayın ve camlarınızı kapatın" çağrısı yapıldı.

KİLİSEDE OPERASYON

Polis, öğlen saatlerinde Saint Denis'de güveniği sağlamaya çalışırken, bölgede bir kilisenin kapısını kırarak içeri girdi. Fransız polisinin evden kaçan bir kişiyi aradığı tahmin ediliyor.

KADIN TERÖRİST KENDİNİ PATLATTI

Silah seslerin duyulduğu bölgede 1’i kadın 2 teröristin öldürüldüğü kaydedilirken, 5 kişinin de yakalandığını ifade edildi. Fransız medyasında yer alan haberlerde, kadın teröristin üzerinde bulundan patlayıcıyı patlattığı aktarıldı. 

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti. Polis saldırıların ardından kaçan iki teröristin arandığını bildirmişti.

ABD'DE İKİ FRANSIZ UÇAĞINA BOMBA İHBARI

ABD'nin farklı kentlerinden Fransa'nın başkenti Paris'e gitmek üzere havalanan Air France'e ait iki uçak, bomba ihbarı nedeniyle farklı havaalanlarına yönlendirildi.

Los Angeles'tan Paris'e giden uçak Salt Lake City'ye, Washington Dulles Havalimanı'ndan havalanan uçak ise Kanada'nın Halifax kentine acil iniş yaptı.

Air France Sözcüsü Christophe Paumier, yaptığı açıklamada, uçakların kalkışından sonra telefonla bomba ihbarı aldıklarını belirtti. 

Paumier, farklı havaalanlarına yönlendirilen uçaklarda FBI ajanları ve havaalanı polisinin saatlerce arama yaptığını kaydetti. 

Uçaklardaki yolcuların sorgulandığı, tüm bagajların da tek tek kontrol edildiği ifade edildi. 

Air France'in Salt Lake City kentine yönlendirilen uçağında 497, Halifax'a indirilen uçağında 298 yolcu bulunuyordu.