BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.428,55
HABER /  GÜNCEL

Çankaya Köşkü ne olacak? Kim kullanacak?

Atatürk'le birlikte Cumhurbaşkanlığı çalışma binası ve konutu olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'ye taşınmasıyla birlikte Başbakanlık olarak kullanılmaya başlanan Çankaya Köşkü, Başbakanlık makamının kaldırılmasının ardından ne olacak? Kim kullanacak?..

Abone ol

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Atatürk için 1921 yılında yapılan Çankaya Köşkü, Büyük Önder’in ardından İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet verdi.

91 YIL SONRA TAŞINMIŞTI... 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ofisi ve resmi törenler için Çankaya Köşkü’nü kullansa da konut olarak Dışişleri Bakanlığı konutunu tercih etmişti. 2014’te Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Beştepe’ye inşa edildi ve 91 yıl Türkiye’nin yönetim merkezi olan Köşk, Başbakanlık olarak kullanılmaya başlandı.

KÖŞK AKTİF OLARAK KULLANILACAK... Son olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın çalışmalarını yaptığı Köşk, yeni sisteme geçilmesiyle birlikte aktif olarak kullanılmaya devam edecek. Köşk’ü yeni hükümet sistemi kapsamında Cumhurbaşkanı yardımcılarının kullanması planlanıyor. Cumhurbaşkanı yardımcıları, mevkidaşlarını Köşk’te düzenlenecek törenlerle kabul edecek. Çankaya Köşkü yerleşkesinde yer alan Resmi Konut’ta da Erdoğan’a vekalet edecek Cumhurbaşkanı yardımcısının ikâmet etmesi planlanıyor. 

ESKİ BAŞBAKANLIK BİNASI NE OLACAK?.. 1930’lu yıllarda inşa edilen ve Ankara’nın merkezi Kızılay’da yer alan Başbakanlık Merkez Bina’nın ne amaçla kullanılacağı ise netleşmedi. Binanın Ankara Valiliği’ne devredilebileceği belirtiliyor. Beştepe’de yer alan Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin kapasitesinin geniş olması sebebiyle yeni yapılanmanın Cumuhurbaşkanlığı’nda yer almasının planlandığı dile getirildi.