BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,34
HABER /  GÜNCEL

Cameron: Derdimiz Suriye'de rejim değişikliği değil

Parlamentosundan Suriye'ye askeri müdahaleye prensipte destek bulmaya çalışan İngiltere Başbakanı Cameron, getirdikleri önergenin çatışmalarda taraf olmak ya da rejim değişikliği yapmakla ilgisi olmadığını söyledi.

Abone ol

Parlamentodan Suriye'ye askeri müdahaleye prensipte destek bulmaya çalışan İngiltere Başbakanı David Cameron, milletvekillerinin önüne getirdikleri önergenin, Suriye'deki çatışmalarda taraf olmak, ülkeyi işgal etmek ya da rejim değişikliği yapmakla ilgisi olmadığını söyledi.

Cameron, önergenin büyük ölçekte kimyasal silah kullanılarak savaş suçu işlenmesine verilen tepki olduğunu vurguladı.

Başkent Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullanıldığına Suriye hükümetinin bile karşı çıkmadığını söyleyen Cameron, İngiliz istihbarat değerlendirmelerinde saldırıdan büyük ihtimalle Suriye hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varıldığını belirtti.

Suriye hükümeti, kimyasal silah saldırısını muhaliflerin düzenlediğini söylüyor.

Muhalefet karşı oy kullanacak

Cameron ayrıca, İngiltere hükümetinin insani müdahale doktrini uyarınca Suriye'ye müdahale etmesinin uluslararası hukuka uygun olduğuna dair görüş aldıklarını vurguladı.

Suriye'deki BM kimyasal silah denetçilerinin raporunun beklenmesinden yana olduğunu belirten muhalefetteki İşçi Partisi ise hükümetin önergesine karşı oy vereceğini açıkladı.

BM denetçilerinin bu Cumartesi raporlarını sunmalarından sonra, askeri müdahale tezkeresinin İngiltere parlamentosunda oylanması bekleniyor.

Ancak BM denetçilerinin hazırlayacağı rapor saldırıda kullanıldığı söylenen kimyasal madde hakkında bir fikir verse bile, saldırıyı kimin düzenlediği tartışmasına açıklık getiremeyecek.

'İngiltere de denetçi göndersin'

Bu arada İngiltere Parlamentosu Suriye krizini ele alırken, Suriye parlamentosu başkanı sürpriz bir mektup yollayıp İngiliz milletvekilleri ve kimyasal silah uzmanlarından oluşan bir heyeti başkent Şam'a davet etti.

Suriye Parlamentosu Başkanı Muhammed Cihad el Laham'ın, İngiliz Avam Kamarası Başkanı'na hitaben yazdığı mektupta heyetin mümkün olduğunca kısa sürede gönderilmesi ve heyette BM kimyasal silah denetçilerinin vardığı sonuçları kontrol edecek uzmanlara da yer verilmesi çağrısı yapıldı.

Metinde, İngiltere'nin Suriye'ye saldırması durumunda, saldırıdan sorumlu olanlara İngiltere mahkemelerinde dava açılacağı ve olası bir saldırının 'agresif ve nedensiz bir savaş hamlesi' olacağı söyleniyor.

Suriye parlamentosu başkanının mektubunda el Kaide'nin İngiltere ve Suriye'nin ortak düşmanı olduğu ve laik Suriye'ye saldırmanın 'doğrudan El Kaide'yi güçlendireceği' de vurgulanıyor.

1914 vurgusu

Mektupta ayrıca İngiliz milletvekillerine 1914'te Birinci Dünya Savaşı'na uzanan olaylar hatırlatılıyor ve "Yerel düzeyde yaşanan trajediler bölgesel savaşlara, bu da küresel bir çatışmaya dönüşebilir" deniyor.

Suriye yönetiminin mektubunda İngiliz milletvekillerine 'şimdiye kadar gördüklerimizi gölgede bırakacak, korkunç insani acıları gölgede bırakacak bir diğer şüpheli savaş dosyasına aldanmamaları' çağrısı yapılıyor.

İngiltere dün BM'ye Suriyeli sivillerin korunması için 'gereken önlemlerin' alınmasını öngören bir karar tasarısı sunmuştu.

Rusya bu tasarıyı bloke etti.