BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ÇALIŞMA BAKANI ÇELİK, 23 NİSAN’DA KOLTUĞUNU MİNİK AKTÖRE DEVRETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ’Babam ve Oğlum’ filminin çocuk oyuncu...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ’Babam ve Oğlum’ filminin çocuk oyuncusu Ege Tanman’a koltuğunu devretti. Çelik, "Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde ’çocukların nasıl çalışacaklarını içeren mevzuat düzenlemesine’ destek vereceğiz" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalışan çocuklara yönelik yapılması planlanan yasal değişikliklerle ilgili olarak görüşmek üzere, Oyuncular Sendikası Başkanı Mehmet Ali Alabora ve beraberindeki sanatçıları makamında kabul etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ’Babam ve Oğlum’ filmindeki çocuk oyuncu Ege Tanman’a koltuğunu devreden Çelik, Tanman’ın isteklerini dinledi. Tanman, günümüzde ulusal yasalar ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak milyonlarca çocuğun çalıştığını belirterek, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ’Çocuk İşgücü’ anketi verilerine göre 893 bin çocuğun çalışma yaşamında yer aldığı görülmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu çok boyutlu sorunun çözümü için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversiteler işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir" dedi. Tanman, 2005-2015 yıllarını kapsayan çocuk işçiliğinin önlenmesi için zamana bağlı politika ve program çerçevesinde ayrıntılandırılan bir dizi faaliyetin Çalışma Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne dikkati çekti.
Oyuncular Sendikası Başkanı Alabora, ’işveren sıkıntısının nasıl giderileceğine’ ilişkin bir soru üzerine, "İşveren ve işçi pazarlığının yapılması söz konusu olamaz. Çocuklar hepimizin önceliği olmalı. Hazırlamış olduğumuz yasa teklifinin acilen Meclis’e indirilerek prosedürün başlatılması mümkün. Bu çalışma aslında çocuk işçiliği için ’sembol çalışmadır’. Çocuk işçiliği hiçbir şekilde mazur görülecek bir şey değildir. Bu hazırlık için tüm taraflar birlikte çalıştılar. En kısa sürede bunun yasalaşması ve daha sonra da uygulamaya geçilmesi lazım" dedi.
Çocukların olması gereken yerin okul olduğuna dikkati çeken Çelik, "Bundan dolayı çalışma hayatıyla ilgili olarak bazı kurallar ve yaş sınırları konmuştur ama konu sanat ve kültür olunca tabii ki bir istisnai durum arz etmektedir. Sayın Alabora, bu alanda ciddi bir çözüm üretme konusunda çalışmalarını yapmış bulunuyor. Bu anlamlı günde, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çocukların nasıl çalışacakları ile ilgili mevzuat düzenlemesine destek vereceğimizi ifade ediyorum" şeklinde konuştu.
Kabulde, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalışan çocukların yaşadığı sıkıntıları konu alan bir tanıtım filmi gösterildi.
Bakan Çelik, çocuk oyuncu Tanman’a kalem hediye etti. ’Babam ve Oğlum’ filminin çocuk oyuncusu Tanman ise, Çelik’e oynadığı filmin DVD’sini hediye etti.
(İHA)