BIST 11.072
DOLAR 32,19
EURO 35,01
ALTIN 2.502,48
HABER /  GÜNCEL

Çalışanlara vergi iadesine son

Vergi iadesi uygulamasını kaldıran ve yerine asgari geçim indirimini getiren tasarı Meclis'te kabul edildi...

Abone ol

ANAVATAN Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, vergi iadesinin kaldırılmasıyla emeklilerin geçen yıl 400 trilyon lira zararı olduğunu iddia ederek, ''Çalışanların da 2008'te 500 trilyon lira zararı olacak'' dedi.

Koçyiğit, TBMM Genel Kurulunda, çalışanlar için de vergi iadesini kaldıran yasa tasarısının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, komisyona 13 madde olarak gelen tasarının yapılan eklemelerle 39 maddeye çıkartılmasını eleştirdi.

Emeklilere uygulanan vergi iadesi uygulaması 2006'da kaldırılırken, ''Gelecek yıl da IMF'nin talebi doğrultusunda çalışanlar için de kaldırırsınız'' dediklerini ifade eden Koçyiğit, ''Vergi iadesi, belge düzeninin sağlanması ve kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmek için gerekliyken, siz çalışanlar için de vergi iadesini kaldırıyorsunuz'' dedi.

Koçyiğit, vergi iadesinin kaldırılmasıyla emeklilerin geçen yıl 400 trilyon lira zararı olduğunu öne sürerek, ''Şimdi de sıra çalışanlara geldi. Çalışanların 2008'te 500 trilyon lira zararı olacak. Kişi başına ise zarar 321 milyon lira olacaktır'' diye konuştu.

Koçyiğit, çalışanlara da emeklilere yapıldığı gibi, vergi iadesinin kaldırılmasıyla oluşan zararlarının karşılanması amacıyla yüzde 4 zam yapılmasını istedi.

AK Parti grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın ise tasarının getirdiği uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Açıkalın, tasarıyla 4 çocuklu bir ailenin yaklaşık aylık 70 YTL'lik bir vergi avantajına sahip olacağını, 2. el araç satışlarındaki sözleşmelerden alınan damga vergisi oranının indirileceğini söyledi.

Açıkalın'ın konuşmasını tamamlamasından sonra birleşimi yöneten İsmail Alptekin toplantıya ara verdi.