BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çalışan emeklilere destek primi

TÜRMOB, 'çalışan emeklilerin' destek primi yükünün yeni yılda artacağını bildirdi.

Abone ol

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mehmet Timur, 'çalışan emeklilerin' destek primi yükünün yeni yılda artacağını bildirdi.

 
Timur, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çalışan emeklilerden kazancının yüzde 33,5'i oranında destek primi kesileceğine dikkat çekti.
 
Söz konusu kanunda, Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli aylığı almakta olan şirket ortakları, gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefleri, meslek odalarına kayıtlı bulunan esnaf ve sanatkar ile serbest meslek sahiplerinin sosyal güvenlik destek priminin asgari ücrete bağlandığına işaret eden Timur, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
 
''Destek primi, asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında beyan edecekleri kazancın yüzde 33,5'i yani üçte biri kadar olacak. Çalışılan işin iş kazası ve meslek hastalığı yönünden tehlike derecesine göre prim oranı yüzde 39'a kadar yükselebilecek.
 
Bu durumda şu anda yaklaşık 65 YTL civarında Bağ-Kur'a destek primi ödeyen emeklilerin, bu yükü 2007 başından itibaren 178 YTL'ye yükselecek. Serbest meslek sahipleri ise beyan edecekleri kazanca göre 178 YTL ile 1.156 YTL arasında destek primi ödeyecek. Eksik ya da düşük kazanç beyan ettiği tespit edilenlerden de, prim farkları cezalı olarak ayrıca tahsil edilecek.''
TÜRMOB Başkanı, bu durumun kayıt dışı istihdamı körükleyeceğini ifade etti.