BIST 9.563
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.486,36
HABER /  GÜNCEL

Caferiler kimlerdir alevilikten farkı ne Caferi mezhebi lideri kimdir?

Kerbala anmasında ortaya çıkan Caferiler merak konusu oldu. Peki Caferilerin dini ibadetler noktasında sünnilerden farklılığı nedir, caferi lideri Selahattin Özgündüz Kimdir?

Abone ol

Caferiye mezhebi, Hazreti Muhammed'in dördüncü göbekten torunu olan İmam Ca'fer-i Sadık'ın içtihatlarından ve bunun zamanla sistemleştirilmesinden oluşan bir mezheptir. Bu mezhebin, dinin amel kısmında diğer fıkıh mezhepleriyle önemli farkı yoktur. Sadece bu mezhepte beş vakit olan namazlardan öğleyle ikindi, akşamla yatsı namazları cem edilerek kılınır. Ayrı kılmak daha sevap ise de artık birleştirerek kılmak bu mezhebin ayrıcalıklarından biri haline gelmiştir.

Caferilik ile Alevilik aynı mı? : Caferilik çoğunlukla Alevilikle karıştırılır. Ancak ikisi birbirinden hayli farklıdır. Caferilik ibadet şekli itibariyle daha çok sünniliğe yakındır. Aleviler cem evine giderken Caferiler camileri tercih eder. Bu noktada tek fark kendi camilerini tercih etmeleridir. Namazı kılış şekilleri biraz farklı olduğu için bunu tercih ederler.

Şiî Caferiye mezhebinin inançta sünnilikten çok aleviliğe yakın olduğu nokta Hazreti Ali konusudur. Caferilere göre Peygamber'den sonra imamlık (hilafet) Ali ve evladına aitti. Ebubekir, Ömer, Osman, Ali'nin hakkını gasp etti.

Yine Caferilere göre Peygamber'den sonra 12 imam gelmiştir. Son imam ortadan kaybolmuştur. Son zamanda ortaya çıkacaktır. O çıkıncıya kadar bir Şiî alimi onun adına hüküm verir, içtihat yapar. Bu alimin içtihatları da bağlayıcıdır.

Caferilerin lideri Selahattin Özgündüz Kimdir? : 1952 yılında Iğdır ili Tuzluca İlçesine bağlı Aliköse köyünde doğan Selahattin Özgündüz iyi derecede Arapça ve Farsça biliyor. Caferi lideri Selahattin Özgündüz evli ve 4 çocuk babası. İlk dini eğitimini Kars'ta alan Selahattin Özgündüz, daha sonra İran'a öğrenim görmeye gitti.

Bu ülkede oturma izni alamayınca Irak'ın Necef'ül Eşref kentine yerleşti. Sarf-Nahv Usul-ul-Fıkıh-Felsefe, Kelam, Tefsir ve Tarih konularında eğitim gördü. Türkiye'ye döndüğünde Iğdır'ın değişik köy ve ilçelerinde görev yapan Özgündüz, İstanbul'a taşınıp Halkalı'ya yerleşti. 1978 yılında Zeynebiye hareketini başlatan Selahattin Özgündüz, caferiliği bilinir hale getirdi.