BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38
HABER /  GÜNCEL

Büyükşehir Gaziantep'in tarihi mahallelerine sahip çıkıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi Seferpaşa ve Düğmeci mahallelerinde sokak sağlıklaştırma çalışmalarını tamamladı.

Abone ol

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, tarihi Seferpaşa ve Düğmeci mahallelerinde sokak sağlıklaştırma çalışmalarını tamamladı.

Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mahalleli olma kültürünü yeniden yaşatmak, daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar haline getirmek ve kentin eski mahallelerini turizme kazandırmak için harekete geçen Büyükşehir, şehrin tarihi mahallelerinde sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Daire Başkanlığı Seferpaşa ve Düğmeci mahallelerinde başlattığı sokak sağlıklaştırma projeleri kapsamında mahalledeki tüm evlerin, çatıları, sokağa bakı veren tüm cepheleri, bahçe duvarları, kapıları, pencere doğramaları ve cumbalarını yenileyerek bakım onarımını yaptı.

Mahalledeki mevcut asfalt döşeme kaldırılarak yerine hem özgün, aynı zamanda doğa dostu doğal taşlar ile yenilenerek daha sağlıklı bir mahalle alt yapısı oluşturuldu. Bu arada aydınlatma  elemanları da yenilendi.

Ayrıca günümüz gelişen teknolojisi doğrultusunda, elektrik, telefon, internet, doğal gaz hatları yenilendi. Mahallenin kültürüne örf, adet ve geleneklerine uygun kentsel tasarım üniteleriyle komşuluk ve mahallelilik bilincinin arttırılması hedeflenmektedir.

Böylece toplam 7.912 metre uzunluğunda aks restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

DÜĞMECİ VE SEFERPAŞA MAHALLESİ

3.074 metre uzunluğundaki aks üzerinde yaklaşık 280 adet tescilli tescilsiz Antep evlerinden oluşan Düğmeci Mahellesi, Gaziantep Kalesi’nin hemen güney batısında kent merkezini kaleye bağlayan stratejik bir konuma sahip, Kahyaoğlu, Düğmeci, Karakoca, Eski Postahane ve Ömeriye Cami sokaklarından meydana geliyor.

4.838 metre uzunluğundaki aks üzerinde yaklaşık 390 adet tescilli tescilsiz Antep evlerinden meydana gelen Seferpaşa Mahallesi ise kalenin hemen batısında, Çekirdek, Tinkönü, Araptarlı, Çocuk Yuvası Geçidi, Depo, Kanavetçi,  Pazarbaşı ve Hamo sokaklarından oluşmaktadır.