BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Büyükelçi Sırrı Sakık'ı şok etti

Gündemde terör ve ayrılma tartışmaları var. ABD Büyükelçisi Jeffrey'in veda yemeğinde işte bu konu konuşuldu.

Abone ol

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey BDP'li Sırrı Sakık'a "Ayrılırsanız üçüncü sınıf bir Ortadoğu ülkesi olursunuz" dedi.
Sakık'ın da büyükelçiye böyle bir niyetlerinin olmadığını, ayrılmak isteyenlerin oranının belki yüzde 3'ü bulacağını söyledi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in bir grup milletvekiline verdiği davette ilginç diyaloglar yaşandı. 13 Temmuz ABD Büyükelçilik rezidansındaki yemekte konuşulanları Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu yazdı.

TÜRKİYE BATILI YOLUNA DEVAM EDER

Yemekte sohbet, “Türkiye’deki Türkler ve Kürtler ayrılmak mı istiyor?” konusuna gelince milletvekilleri de görüşlerini dile getirdiler.  BDP’li Sakık’ın, Kürtlerin talepleriyle ilgili sözleri üzerine Jeffrey, “Ayrılırsanız üçüncü sınıf bir Ortadoğu ülkesi olursunuz. Türkiye de batılı bir ülke olarak yoluna devam eder” dedi.

AYRILIKÇILAR YÜZDE 3'Ü BULMAZ

Sakık ise “Biz Ortadoğu bataklığında bir ülke olmak istemiyoruz. Biz Türkiye’nin batıyla entegre, Avrupa değerlerini gerçekten özümsemiş, demokratik özgürlükleri kurmuş, halklarının demokratik haklarını tanımış ileri bir ülke olmasını istiyoruz. Bugün Kürtler arasında bir oylama yapılsa ayrılmak isteyenler çok cüzi bir oran çıkar, belki yüzde 3’ü bulur” dedi. Sakık’ın, “Türkiye’de yıllardır özellikle yargı, Kürtler üzerinde çok baskıcı olarak kullanılıyor” sözleri üzerine AK Partili Erdem, “Hangi ülke terör ve şiddet karşısında tedbir almaz? 11 Eylül oldu, ABD’nin kimyası değişti. Hürriyetler toplumu olan ülke, güvenlikler toplumu haline dönüştü. Bizde yaşanan terörün onda biri yaşansaydı herhalde kıyamet kopardı” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ÖZAL DÖRTTE BİR KÜRTTÜ

Sakık, “Amerika bugün bütün halkların Amerikası olmayı başardı. Bugün bir siyah ABD’nin başkanı oldu” deyince Büyükelçi, “Bugünlere gelmemiz kolay olmadı. Çok büyük bedeller, 600 bin insanımızı kaybettik” dedi. Sakık da “Biz de çok bedeller ödedik, ödemeye de devam ediyoruz” karşılığını verdi. Erdem ise “ABD’de yeni oldu ama bizde zaten vardı. Cemal Gürsel, dörtte bir Kürt olan Turgut Özal Cumhurbaşkanlığı yaptı. Bu ülkede Kürtler her şey olabilirler” dedi.