BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bütün adresler elinizin altında

Şehirlerde insanın en önemli endişesi, gideceği adresi bulamamaktır. Avrupa'da çok yaygın olarak kullanılan navigasyon sistemi artık Türkiye’de

Abone ol

Şehirlerde insanın en önemli endişesi, gideceği adresi bulamamak veya bulunduğu yerde kaybolmaktır.

Teknoloji sayesinde bu endişe de ortadan kalkıyor. Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak kullanılan; fakat daha düne kadar hayalini bile kurmakta zorlandığımız navigasyon sistemi Türkiye’de. Bu teknoloji ile Türkiye’yi tanıştıracak olan NAVTURK navigasyon sistemleri İstanbul’da devreye giriyor. Bu teknolojiyi üreten Türkiye’nin ilk firması ve dünyada da bu teknolojiye sahip 3 şirketten biri. NAVTURK, 50 kişilik Ar-Ge ekibiyle birlikte uluslararası standartlarda Türkiye’nin ilk Navigasyon Veri Sistemi’ni üreten teknoloji şirketi. Ar-Ge çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Merkezi tarafından yapılıyor. NAVTURK Yol Kılavuzu, tamamen yerli sermaye ile Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş bir sistem. Bu en çok İstanbul’da yaşayanların işini kolaylaştıracak.

Bütün Türkiye’nin şehirler arası yollarının mevcut olduğu sistemin, ilk etapta 20 ilde sokak detayında ve 2006 yılının ortalarında ise tüm Türkiye’de sokak detayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Sistem, Avrupa’daki navigasyonla uyumlu çalışıyor. Uygulamaya geçirilmesiyle birlikte gurbetçilerimizin de büyük bir hayali gerçekleşmiş olacak. Almanya’nın Hannover kentinden Türkiye’nin diğer bir ucundaki ilinde vereceğiniz herhangi bir adrese rahatlıkla ulaşabileceksiniz. Türkiye’de sürekli değişen cadde ve sokak isimleri, İSKİ ve TEDAŞ’ın yaptığı kazılar göz önüne alındığında uygulaması oldukça zor görünse de, buna da bir çözüm bulunmuş. Biz de NAVTURK Bilgi Sistemleri’nin Genel Müdür Yardımcısı Yunus Özhan’la navigasyon sistemini konuştuk.

Türkiye’de şirket olarak bir ilki yapıyorsunuz. Bu hayali nasıl gerçekleştirdiniz?

NAVTURK Yol Kılavuzu, uzun soluklu ve yorucu bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Yola çıkarken hedefimiz, Türkiye’nin de kendi teknolojisini üretebileceğini ispatlamaktı. NAVTURK, Yol Kılavuzu ile Türkiye’nin navigasyon sistemini üretebileceğini kanıtladı. Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Merkezi’nde, 50 kişilik araştırma geliştirme ekibimizle yola çıktık. Testler hazırlanarak, sahada sürekli denemeler yapıldı. Böylece sorunsuz çalışan bir sistem oluşturuldu. Konusunda uzman, 20’den fazla şirketle ortak çalışmalar yürüttük. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere, Japonya’dan Kore’ye birçok gelişmiş ülkenin şirketlerinden know-how desteği aldık.

Navigasyonun çalışma sistemi nasıl?

Yol Kılavuzu’nu kullanabilmek için sadece cep bilgisayarının olması yeterli. Yol Kılavuzu paketinde cep bilgisayarını, yazılımı, araç kitini ve gerekli aksesuarları bir arada bulabileceksiniz. Maksadımız sadece Türkiye ile kayıtlı kalmayıp navigasyon sistemlerinde, hem bölgesel hem de uluslararası çapta dünya lideri olmak. Navigasyon sistemi ile Türkiye’yi teknoloji üreten ve ihracatını yapan bir ülke konumuna yükseltmek istiyoruz.

Hedefiniz nedir?

Navigasyon sistemiyle hem bireyin hem de kurumların hayatını kolaylaştırmak. Müşteri memnuniyetini göz önüne alarak, sürekli güncellenebilir ve erişimi basit bir navigasyon sistemini pazarda konumlandırmak. Ülkemizde ilk olmanın avantajıyla, kendi pazar değerini oluşturarak, hem Türkiye’de hem de global ölçekte geniş bir alanda hizmet vermek.

Navigasyon sistemini Türkiye’nin her tarafında ne zaman görebileceğiz?

İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir sokak sokak, cadde cadde ve ihtiyaç noktalarıyla avucunuzun içinde olacak. Şehirlerarası ve Avrupa’nın tüm transit yolları da sistemde yer alıyor. 2006 yılının ortalarında Türkiye’nin her tarafında sistemimizi devreye geçirmiş olacağız. Müzeler, oteller, hastaneler, kamu binaları, eczaneler, turistik mekanlar, tarihî yapılar, okullar NAVTURK Yol Kılavuzu’na entegre edildi. Sistemde 100 bin kilometre şehirlerarası yol, 40 bin yerleşim birimi, 100 bin kullanım noktası yer alıyor. Değişik dil seçeneğiyle herkese hitap edecek. Türkiye’ye gelen yılda 8 ile 10 milyon turistin de artık kendi dilinde bir rehberi olacak.

Navigasyonun daha çok kimler tarafından kullanılmasını bekliyorsunuz?

Navigasyon, ulaşmak istediği noktaya sorunsuz ve hızlı gitmek isteyen her sürücüye yol arkadaşlığı yapacak. Tatilciler, gurbetçiler, taksiler, çalışanlar, gezmeye çıkanlar yani herkes Yol Kılavuzu ile yola çıkacak. Her sürücünün yol arkadaşı olduğu gibi Yol Kılavuzu kargo, kurye, dağıtım, tur, turizm işletmelerinin, itfaiye, güvenlik, sağlık hizmeti veren kurumların yoluna ışık tutacak.

Ne tür avantajlarınız var?

NAVTURK Yol Kılavuzu, kurumsal çözümleriyle işletmenize avantajlar sağlıyor. Firmanıza özel navigasyon çözümleri geliştirerek, işletme proseslerine uygun navigasyon çözümleri geliştiriyoruz. Araç takibinde ve istenilen adres noktalarına sorunsuz ve hızlı ulaşımda işletmenize farklı ve yeni çözümler üreten bu sistem, zaman yönetiminde ve kontrol süreçlerinde firmanızı farklılaştırıyor.

Sürekli değişen sokak isimlerine karşı nasıl bir tedbir aldınız?

Burada yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Şu anda çeşitli diyaloglarımız oluyor zaten; sistem devreye girince onların da bir nebze olsun bu değişikliklerden vazgeçeceklerini düşünüyorum. Gerçi bizim sistemimizde alternatif seçenekler var; üç ayrı alternatif seçenek koyabiliyoruz. Vatan Caddesi’ni Adnan Menderes Bulvarı olarak değiştirme seçeneklerimiz mevcut, yapılacak değişikliklere sistemimiz uyumlu.

Röportaj: Yeşit İşge

Kaynak: