BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.388,71
HABER /  GÜNCEL

Bursa'da 1 Mayıs'a jet kutlama

Türkiye Kamu-Sen ve Türk-İş'in Bursa'da düzenlediği 1 Mayıs mitingi jet hızıyla bitti...

Abone ol

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Türk milleti olarak barış içinde, özgürce yaşamak için, demokrasi için, ekmek için, daha güzel bir dünyada, baskısız, insan onuruna yaraşır bir hayat için birlikteyiz'' dedi.

Koncuk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Bursa'da kutlayan Türkiye Kamu-Sen ve Türk-İş'in, Kent Meydanı'nda düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, en temel insani ve demokratik hakları korumak için bu kutlamaları yaptıklarını söyledi.

''Bu milletin çıkarı savaşta değil barıştadır'' diyen Koncuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çevremizdeki ülkelerin savaşması için değil, barışması için, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' şiarının hayat bulması için direneceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi için meydanlardayız. Anti demokratik sendikal yasalar değişsin diye, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın diye, vatandaşlarımızın yüzü gülsün diye direneceğiz. İnsan onuruna yaraşır iş herkesin hakkıdır. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi için alanlardayız.''

Güvencesiz ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştığını öne süren Koncuk, şunları kaydetti:

 MİTİNG'DEN NOTLAR
Yoğun güvenlik önleminin alındığı miting alanında yaklaşık 3 bin 500 polis görev aldı. Demir korkuluklarla çevrilen alana giren vatandaşlar, polis ekiplerince aranarak içeri alındı.

Konuşmaların sık sık sloganlarla kesildiği mitingde, Bursaspor forması giyen bir baba ve iki oğlu, katılımcı sendika genel başkanlarına çiçek verdi.

''Yoksulluğun insanların kaderi olarak sunulduğu bir dönemi yaşıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor. Ulusal İstihdam Stratejisi'nin çalışanlara karşı olan yaklaşımlarıyla, çalışanlarımızın kıdem tazminatına göz dikiliyor, asgari ücret bölgeselleştirilmek, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri yaygınlaştırılmak isteniyor. Bundan 10 yıl önce kamuda 10 bin dolayında olan taşeron işçi sayısının, 400 binlere ulaştığını üzülerek görüyoruz. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkartılıyor.''

HAK ARAMAK KUTSAL BİR BAHANEDİR

Koncuk, taşeronlaşmanın son bulmasını ve sözleşmeli personel istihdamının kaldırılmasını istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz. Vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. Sosyal güvenlik fonlarının amacı dışında kullanılması düşüncesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal hayata eşit bireyler olarak katılması sağlanmalıdır. Bugün burada işçi, memur, emekli, işsiz her kesimden emekçimizin yürekleri, insan onuruna yaraşır bir yaşam için atıyor. Hak aramak kutsal bir mücadeledir. Bizler bu mücadeleyi yalnızca bir alanda değil, her alanda ve platformda veriyoruz.''

Umudunun ve dileğinin, gelirin, hakkın ve adaletin adil taksim edildiği bir ülke olduğunu bildiren Koncuk, şöyle konuştu:

''Mücadelemiz taksimin adil yapılması içindir. Bugün burada toplanan kalabalığa baktığımda, insanımızın adil bir ülke, hakça bir paylaşım, insan onuruna yaraşır, bir hayat özlemini ve bu uğurda mücadele etmekte ne denli kararlı olduğunu görüyorum. Bu birlikteliğimiz, bu mücadele azmimiz sürdükçe, önümüzde hiç bir gücün duramayacağından emin olun. Bir arada kardeşçe daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz. Türk milleti olarak barış içinde, özgürce yaşamak için, demokrasi için, ekmek için, daha güzel bir dünyada, baskısız, insan onuruna yaraşır bir hayat için birlikteyiz. Bu birliktelik, Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti devletini bir ve bütün olarak ilelebet payidar kılacaktır.''