BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

400 milyon dolarlık vurgunda PKK parmağı

Terör örgütü PKK sadece silah, uyuşturucu ve haraçtan gelir elde etmiyor. Hayali ihracattan kazandıkları para inanılmaz boyutlarda.

Abone ol

Kurduğu sözde gümrüklerle para kazanan PKK, devletin gümrük müdürlüklerine sızdığı ortaya çıktı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere dün birçok ilde düzenlenen hayali ihracat operasyonunu terör örgütü PKK'ya uzandı.

İlgili gümrük başmüfettişlerinin hazırladığı rapora göre, toplam 45 firmanın, Halkalı, Ambarlı ve Esendere gümrük müdürlüklerinden 400 milyon dolar tutarında 1.20120501152238.jpghayali ihracat gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

İHBAR 2010 YILINDA YAPILAN İHBARLA DÜĞMEYE BASILDI

AA muhabirinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, hayali ihracat operasyonlarının soruşturması, 2010 yılında gelen bir ihbar üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla başlatıldı.

HAKKARİ'DE 23 MİLYON DOLAR TUTARINDA KDV İADESİ ALMIŞLAR

Rapora göre, haklarında soruşturma açılan firmaların, Yüksekova Malmüdürlüğü ile Hakkari 2.20120501152325.jpgVergi Dairesi Müdürlüğü'nden haksız yere 23 milyon dolar tutarında KDV iadesi aldıkları belirlendi. Soruşturma kapsamında, sahte fatura düzenlemek, suç örgütü kurmak, sahte fatura düzenlemek, hayali ihracat yapmak ve suç örgütüne yardım etmek iddialarıyla toplam 123 kişi hakkında, savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, gümrüklerin hızlı bir değişim geçirdiğini, rüşvet, yolsuzluk gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara asla taviz vermediklerini söyledi.

Terör örgütünün çok sayıda gelir kalemi var. Bunlar alt alta koyulduğunda terör örgütünün 1.20120501152405.jpgçevirdiği yıllık para başlı başına bir sektör haline gelmiş durumda. İşte bir süre önce aksiyon dergisi, PKK'nın gelirlerleriyle ilgili çaprıcı bir araştırma yayınlamıştı. 

KCK İDDİANAMESİNDE YER ALAN KCK/PKK GELİRLERİ

KCK sözleşmesinde yer alan ‘Yerel kaynakların yerinde kullanılması’ ilkesine göre buradan toplanan vergiler bölgede kalacak, vatandaş gelirinin yüzde 10’unu KCK yönetimine vermekle mükellef. Bunun için BDP milletvekilleri, belediye başkanları ve çalışanları maaşlarının yüzde 10’unu KCK’ya veriyor. Parti yöneticilerinin vergi ödediği, KCK İddianamesi’ne de yansımıştı. Örneğin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in her ay 3 bin 500 TL KCK’ya 1.20120501152448.jpgödeme yaptığı iddianamede yer alıyor. Aynı şekilde çalışan her vatandaş kazancının yüzde 10’unu vergi adı altında KCK’ya yatırıyor. Köyde hayvan yetiştiren veya tarımla uğraşanlar da bu yüzde 10’luk vergiye tabi tutuluyor. Hayvancılık  yapanlardan küçükbaşta 10’da 1, büyükbaşta ise 20’de 1 vergi alınıyor. Durumu iyi olmayan aileler ise bir çocuğunu (istenildiği takdirde) örgüte ‘asker’ olarak göndermek zorunda. Bu KCK sözleşmesinin bir gereği. Örgüt uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere, mazot, kozmetik,araba
yedek parçaları gibi birçok kalemden gelir elde ediyor. ‘Gümrük geliri’ adı altında kaçakçılardan elde ettiği gelir ise cabası.

KALEM KALEM GELİRLER

Uyuşturucu, İnsan kaçakçılığı, Araba yedek parçaları, İş adamlarından toplanan haraçlar, Sözde KCK vatandaşlarından toplanan vergi (gelirinin yüzde 10’u), Belediyelerce kurulan paravan şirketler ile Avrupa’daki çeşitli iş kuruluşlarından toplanan paralar, Halk mahkemelerinde görülen davalarda elde edilen gelir (Basit davalar, 1500 TL’ye görülüyor. Mal davasının yüzde 20’si KCK’ya kalıyor), Demokratik Toplum Kongresi üyeleri, belediye başkanları, milletvekilleri ve parti üyelerinin maaş veya mallarından kesilen pay.

KATIR BAŞI ÜÇ DOLAR

Örgütün İran-Türkiye sınır kaçakçılığında sözde kurduğu gümrük kapılarından aldığı pay oranları: Mazot, benzin: Katır başı 3 dolar, Şeker kaçakçılığı: Katır başı 5 dolar, Çay: Katır başı 7 dolar, Sigara: Katır başı 7 dolar, Uyuşturucu madde baz morfin (ham hâlde): Kilo başına 25 dolar, İşlenmiş uyuşturucu maddesi: Kilo başına 65 dolar, Örgüt militanlarının uyuşturucu taşınmasına verdiği destek: Parti başına 4 bin dolar, İnsan kaçakçılığına yardım: Kafile başına 5 bin dolar, Elbise: At başına 7 dolar, Kozmetik ürünler: At başına 7 dolar, Araba yedek parçaları: At başına 7 dolar, Kokain: 10 kilo için 3 bin dolar, Av tüfeği: At başına 7 dolar, Tabanca ve diğer silahlar: At başına 15 dolar

YURT DIŞI GELİRLERİ

Yardım kampanyaları ve bağışlar, üye aidatları, tehdit, şantaj, gasp yoluyla elde edilen gelirler, kara para aklama faaliyetleri (gayri meşru elde edilen paraların Türkiye’ye sokulması), örgüt adına çalıştırılan işyerleri, adam kaçırma ve fidye alma faaliyetleri, insan ticareti, işçi simsarlığı ve ilticacılardan alman paralar (illegal yoldan Avrupa’ya gidenlerden mülteci statüsü kazanları için sahte pasaport ve ikamet sağlama işlemlerinden alınan paralar), yabancı kurum ve kuruluşların maddi destekleri, sınır ticareti ve mültecilerden elde edilen gelirler (Kuzey Irak Mülteci Kampı’ndan sağlanan gelirler) ve örgüt yayınlarının fahiş fiyatla satılmasından elde edilen gelirler vb. olarak özetlenebilir. Bu kaynaklardan silah ve uyuşturucu kaçakçılığı üzerinde ayrıca durmakta fayda görülmüştür.