BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,63
ALTIN 2.418,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa Venedik'e döndü okullar tatil

Bursa'da dün geceden beri hızını kesmeyen yağış Bursa'da 1 can aldı. Ev ve işyerleri sular altında kaldı.

Abone ol

Bursa'da dün akşam saatlerinden bu yana devam eden kuvvetli sağanak yağış nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildi. Bugün ve yarın okullar tatil...

Dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkisini sürdüren kuvvetli sağanak nedeniyle Bursa'da birçok ev ve işyerini su bastı. Ulaşımda zaman zaman aksamaların olduğu kentte, ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildi.


Konudan habersiz olan bazı öğrenciler sabahın erken saatlerinde okullarına geldi. Ancak okulun tatil edildiğini öğrenen öğrenciler, erken kalkmanın hüznünü ve tatilin sevincini bir arada yaşadı.

Okulların tatil edilmesini motorize polis ekipleri megafonlarla anons yaparak vatandaşlara duyurdu. Su baskınlarıyla ilgili polisi ve itfaiyeyi arayan vatandaşlar hatların yoğun olması nedeniyle yetkililere güçlükle ulaşıyor.

BURSA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Bursa Valisi Şahabettin Harput, kente son 24 saat içinde metrekareye düşen yağış miktarının 116 kilogram olduğunu bildirdi. Harput, su basan ev ve iş yeri sayısının binin üzerinde olduğunun tahmin edildiğini de söyledi. 

Harput, makamında düzenlediği basın toplantısında, dün geceden bu yana aralıksız devam eden yağışın, ilin tamamına yakınında ciddi anlamda sıkıntılara yol açtığını ifade etti.

Bursa'nın yıllık yağış ortalamasının metrekareye 679 kilogram olduğuna dikkati çeken Harput, ''Kente son 24 saat içinde düşen yağış ise 116 kilogramdır. Yani Bursa, yılın altıda birini 24 saatte yağış olarak aldı'' dedi.

1 KİŞİ ÖLDÜ, ARAZİLER SU ALTINDA

Böylesine yoğun bir yağışın kısa zamanda kaydedilmesinin, şehirde ister istemez ciddi anlamda su baskınlara yol açtığını dile getiren Harput, şöyle konuştu:

''Şehrin alçak kesimlerinde, dere yataklarında kalan evler su baskınlarından etkilenmiştir. İl merkezindeki bazı araziler ile Karacabey, Gemlik, Orhangazi, İznik, Gürsu, Kestel ve Yenişehir bölgelerinde ciddi bir arazi maalesef sular altında kaldı. Arazilerle ilgili şu ana kadar hasar tespiti yapılmamıştır. Geçen 24 saatte yağan yağışlar yüzünden 1 kişi hayatını kaybetti. Oğlu, selden korunmak için kendini dışarı atmış ancak felçli babasını kurtaramamış.''

BÜTÜN İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Vali Harput, bu süreçte bazı kanallar, köprüler ve bentlerin kısmen hasar gördüğüne ve halen tehdit altında bulunduğuna dikkati çekerek, yağışın kuvvetli şekilde devam etmesi halinde daha büyük tehlikelerin yaşanmaması için tüm imkanların seferber edildiğini ve çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.

İl Özel İdaresinin 25 iş makinesi ve 50 personeli, Büyükşehir Belediyesinin 59 iş makinesi ve 220 personeli, itfaiyenin 56 aracı, DSİ'nin 54 dalgıç pompası, 8 su motoru, 6 dozer ve 10 kamyonunun çalışma yürüttüğü bilgisini veren Harput, şöyle devam etti:

''Ev ve iş yerlerinde, dere yataklarında yoğun çalışma yürütülüyor. Bazı araçlarımız ve personelimiz, muhtemel taleplere karşı hazır bekletiliyor. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin araç ve pompaları su basan evleri ve yollarda biriken suları tahliye ediyor. Afetler yasası gereğince ihtiyaç duyulduğu anda özel sektöre ait iş makinelerine el koyma suretiyle onları da bu afetlerde kullanma imkanına sahibiz. Bunlarla ilgili ihtiyaç duyulduğu anda ilimizde ne kadar iş makinesi var, kimlerde ne kadar bulunuyor tespitimiz altında. Bunlar devreye sokulmak suretiyle daha büyük felaket yaşanmaması için tedbirler alınıyor.''

ENGELLİ VE HAMİLELER İDARİ İZİNLİ
RİSKLİ BÖLGELER...

Harput, bu gece de yağışın ciddi manada etkili olacağının meteoroloji raporlarıyla ortaya konulduğuna işaret ederek, Bursa'nın hassas bölgeleri olan Alacahırka, Panayır, Vakıfköy ile Nilüfer ve Kestel'deki geniş bir bölgenin aşırı yağıştan dolayı yarın sabaha kadar risk altında bulunduğunu bildirdi.

Bölgedeki vatandaşların daha önce yaşadıkları tecrübelerin ışığında dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Harput, ''Riske yakın olanların gece evlerinde kalmamaları, yakınlarının yanına taşınmaları, yakınları yoksa valiliğimize müracaat ederek kendilerine sunulan barınma imkanlarından faydalanmalarını öneriyoruz'' dedi.

OKULLAR YARIN DA TATİL EDİLDİ

Devam edecek yağışların yol açabileceği can kayıplarını önlemeye çalıştıklarını vurgulayan Harput, ''Bugün bildiğiniz gibi il genelinde okulları tatil etmiştik. Meteoroloji raporları istikametinde yarın da ilk ve orta dereceli okullarımızı tatil ettik. Ayrıca özürlü vatandaşlarımız ve hamilelerin idari izinli sayılmaları kabul edilmiştir'' diye konuştu.

SAĞLIK KURUMLARI, EMNİYET, İTFAİYE VE DSİ'DE İZİNLER KALDIRILDI

Harput, aşırı su birikintisi yüzünden trafikte aşırı aksamalar ve yığılmalar yaşandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zorunlu olmayanların, ziyaret etmek ve gezmek için özel araçlarıyla yola çıkmamalarını istiyoruz. Çünkü trafikte yoğunluk artıyor. Toplu taşıma araçlarını tercih etsinler. Bu yağmurun devamı müddetince bütün sağlık kurumlarında, emniyette, itfaiyede, özel idarede ve DSİ'de izinler kaldırılmıştır. Kurumlarımız, 24 saat görev başındadır.''

Vali Şahabettin Harput, ''Kaç ev ve iş yerini su bastı?'' yönündeki soru üzerine, ''Çok geniş bir kitlede su baskınları var. Sular boşaltılmaya çalışılıyor. Su basan ev ve iş yeri sayısının binin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.

Yenişehir başta olmak üzere bazı ilçelere bağlı köy yollarında sel sularının verdiği zarar yüzünden ulaşımın sağlanamadığını da bildiren Harput, kendilerine ulaşan her ihbarda sorunu en kısa sürede çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.