BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Burkina Faso'da darbeci general 'gözaltında'

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbeci General Diendere'nin teslim olduğu ve gözaltına alındığı bildirildi. Diendere ve başkanlık muhafızları, darbe girişimlerine halk desteği alamayınca ve ordu tehditleri üzerine başkentten çekilmişti.

Abone ol

Burkina Faso'da geçen hafta yönetime el koyan darbeci General Gilbert Diendere'nin güvenlik güçlerine teslim olduğu ve gözaltında tutulduğu bildirildi.

Diendere'nin günün erken saatlerinde başkent Ouagadougou'da Vatikan temsilciliğine teslim olduğuna dair haberler gelmişti.

Ordu ve Batı Afrika liderlerinin ülkeye müdahalesinin ardından Michel Kafando geçen hafta yeniden devlet başkanlığına getirildi.

Darbe yapan başkanlık muhafızları da dağıtıldı.

Reuters haber ajansına konuşan bir yargı yetkilisi "(General Diendere) yetkililere teslim edildi" dedi.

Diendere'nin nasıl teslim olduğuna dair ayrıntılar henüz netleşmedi.

Diendere ve darbeye müdahil olduğundan şüphelenilen 13 kişinin mali varlıkları geçen hafta donduruldu.

Sivil yönetime geçildi

Diğer yandan ülkenin başına getirilen Kafando'nun hükümeti ilk toplantıda, darbe yapan başkanlık muhafızlarının dağıtılmasına ve güvenlikten sorumlu bakanın görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Yaklaşık 1200 eğitimli askerden oluşan başkanlık muhafızları, geçen sene halk ayaklanmasında devrilen Blaise Compaore'ye bağlı bir birlikti. Muhafızlar, geleneksel orduya entegre edilmekten hoşnut olmadıklarını söylemişti.

Birlikler 16 Eylül'de başkanlık konutunu işgal edip Kafando'yu, başbakanı ve diğer yetkilileri alı koymuştu.

Darbeciler halktan yeterli desteği göremeyince, ordunun tehdidi üzerine başkanlık muhafızları başkentten çekildi.

Batı Afrika ülkeleri liderleri bir araya gelip ülkede krizin sona ermesi ve sivil yönetime yumuşak geçiş yapılmasını sağladı.

Darbeyle çıkan olaylarda en az 10 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. General Diendere daha sonra darbe girişimi için "en büyük hataydı" ifadesini kullandı.