BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.392,24
HABER /  GÜNCEL

Burgaz saldırganının görüntüsü yayınlandı

Bulgaristan, Burgaz Havalimanı’nda İsrailli turistleri taşıyan otobüse bombalı saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen bir kişinin güvenlik kameralarınca çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Abone ol

Bulgaristan, Burgaz Havalimanı’nda İsrailli turistleri taşıyan otobüse bombalı saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen bir kişinin güvenlik kameralarınca çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Uzun saçlı ve sırt çantası taşıyan bir kişinin önce Terminal binasında dolaştığı, patlamadan az önce de dışarı çıktığı görülüyor.

Bulgaristanlı yetkililer, 36 yaşında olduğu tahmin edilen kişinin üzerinde sahte bir Amerika Birleşik Devletleri sürücü ehliyeti bulunduğunu açıkladı.

İsrail, 5 İsrailli ve 1 Bulgar sürücünün hayatını kaybettiği saldırıdan Lübnanlı Hizbullah’ı ve İran’ı sorumlu tutuyor.

Saldırıyı gerçekleştiren kişi de bombanın patlamasıyla öldü.

Bazıları ağır olmak üzere en az 30 kişi de yaralandı.

İsrail’in iddiaları karşısında İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran’ın “tüm terörist saldırıları” kınadığını açıkladı.

Şii militan örgüt Hizbullah ise konu hakkında bir açıklama yapmadı.

BBC’nin Kudüs’te bulunan muhabiri Jon Donnison, saldırının İsrail ve İran arasındaki gizli ama şiddetli savaşın bir parçası olabileceğini söyledi. Bazı uzmanlar ise bu saldırının İranlı nükleer bilim adamlarına yapılan saldırıya misilleme olabileceğine inanıyor.

DNA örnekleri

Bulgaristanlı yetkililer güvenlik kamerası kayıtlarını Perşembe günü yayınladı.

İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, zanlının saldırıdan yedi gün öncesine kadar ülkede olmuş olduğuna inandıklarını belirtti.

Tsvetanov, “Bulgaristan topraklarında bu kişinin lojistik destek almış olabileceğini göz ardı edemeyiz” dedi.

Yetkililer şimdi DNA örnekleri aracılığıyla bu kişinin kim olduğunu bulmaya çalışıyor.

Perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırının “İran’ın öncü terörist vekili Hizbullah tarafından yapıldığını” söylemişti.

Kendisi bunun “İran ve Hizbullah tarafından gerçekleştirilen bir küresel terör sürecinin parçası” olduğunu iddia etmişti.

Netanayahu, Çarşamba günü İsrail'in "İran terörüne güçlü bir karşılık vereceğini" belirtmişti.

İsrailli yetkililer ayrıca, bu saldırının Hindistan, Tayland, Azerbaycan, Kenya ve Kıbrıs’taki İsrailli hedeflere yakınlarda düzenlenen saldırılara çok benzediğini belirtmişti.

Cesetler gönderiliyor

İsrailli yetkililer Tel Aviv-Burgaz uçağından inen yolcuların Çarşamba günü yerel saatle 17:00 sularında otobüse bindiğini belirtiyor.

İsrail ordu radyosuna konuşan Gal Malka “Otobüse oturduktan birkaç saniye sonra çok gürültülü bir patlama duyduk. Koca otobüs patlayıverdi” dedi. Kendisi, patlamanın otobüsün önlerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Patlamadan yarım saat kadar sonra havaalanına giden Bulgar gazeteci Dobromir Dovkaçarov, "Üç otobüsün büyük ölçüde yanmış olduğunu gördüm. Geriye yalnızca madeni parçalar kalmış. Gittiğimde etrafta perişan halde bir sürü insan vardı. Bir adam kafaları kopmuş cesetler gördüğünü anlatıyordu. Diğerleri insanların bedenlerinden kopan parçaların havaya uçuştuğunu görmüşler" dedi.

İsrailli yetkililer hayatını kaybeden 5 İsraillinin kimliklerinin belirlendiğini ve İsrail’e geri gönderileceğini söyledi.

Bulgaristan İsraillilerin sıkça tercih ettiği bir tatil merkezi.

Ocak ayında İsrail'in, Bulgaristan'dan İsrailli turistleri taşıyan otobüslerde güvenlik önlemlerini arttırmasını istediği açıklanmıştı.

Bu istek, İsrailli turistleri Türkiye'den Bulgaristan'a taşıyan bir otobüste şüpheli bir paketin bulunmasından sonra yapılmıştı.