BIST 10.895
DOLAR 32,17
EURO 34,98
ALTIN 2.505,71
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan sünnete onay çıktı!

Günlerdir tartışılan karar nihayet Federal Meclis'te görüşüldü. Meclis, sünnet için onay çıktı.

Abone ol
Almanya'da Federal Meclis, Köln Eyalet Mahkemesi'nin 'adam yaralama' kapsamında suç olarak değerlendirdiği sünnete izin veren bir yasal düzenleme için onay verdi.

Dini nedenli sünneti yasal kılmayı amaçlayan yasanın bir an önce meclise sunulması için CDU/CSU, FDP, SPD olağanüstü genel kurulda söz konusu yasa tasarısının en geç sonbaharda meclise sunulması için Çarşamba günü talepte bulunmuştu. Federal Hükümete çağrıda bulunan parti gruplarının verdiği ortak önergede, sünnetin uzman doktor tarafından usulüne uygun ve çocuğa gereksiz acı çektirmeyecek şekilde yaptırılabilmesi esas alındı.
 
Siyasi partilerin ortak önergesinde ayrıca, sünnetin aynı zamanda, çocuğun beden bütünlüğüne telafisi mümkün olmayacak şekilde müdahale etmek anlamına geldiği ve uzman kişilerce yapılmadığı takdirde çocuğun sakat kalabileceği de vurgulandı. Bununla birlikte "Müslüman ve Yahudi hayat tarzının Almanya'da yaşanması mümkün kılınmalı" ifadelerinin kullanıldığı önergede, sünnetin İslam dininde 'kaçınılmaz ya da vazgeçilmez' ve Yahudi inancında da 'kurucu' unsurlardan olduğu belirtildi.
 
Köln'de sünnetin yasaklanmasından sonra farklı partilerden siyasiler yasağa karşı çıkmıştı. Müslüman ve Yahudi kuruluşlarından da tepkiler gelirken, Almanya'daki bazı sivil toplum kuruluşları (STK) da kararı eleştirmişti. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert konuyla ilgili bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu ülkede sorumluluk içinde gerçekleştirilen sünnetler cezasız olmalıdır." diye konuşmuştu. Seibert, Almanya'da yaşayan Müslümanların ve Yahudilerin dini geleneklerini sürdürmelerini istediklerini de sözlerine eklemişti.