BIST 10.258
DOLAR 32,34
EURO 34,78
ALTIN 2.388,70
HABER /  POLİTİKA

Bunlar da BDP'nin akil insanlar önerisi

Grubunun toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili önerilerini sıraladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Geçtiğimiz hafta BDP grup toplantısında kürsüye çıkan Genel Başkan Selahattin Demirtaş Akil Adamlar Komisyonu'na yeni bir isim önermişti.

'Bu savaşları erkeler çıkardı barış olacaksa da kadın arkadaşlar bunun öncülüğünü yapsın' diyen Demirtaş komisyonun yeni isminin ' Akil Kadınlar Komisyonu' olması gerektiğini savunmuştu.

Bu haftaki BDP grup toplantısında da Eşbaşkan Gültan Kışanak Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili önerilerini sıraladı.

Kışanak sürecin çok aktörlü, çok taraflı bir süreç olduğunu söyledi.

İşte BDP'nin 'Akil İnsanlar' önersi;

*Akil insanlar heyetinin öcelikli olarak kapsayıcı olması gerekiyor. Çünkü murad ettiğimiz şey toplumun tamamına hitap eden sürece katabilen bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor.

*Bu heyette adalet ve duyguyu toplumsal vicdanı temsil yeteğini aramak gerekiyor.

*Heyetin bu çatışmanın taraflarına eşit mesafede durabilen taraf olacaksa barışın özgürlükten yana taraf olanlardan oluşması gerekiyor.

*Bu heyetin çatışmaları çözebilmek için birikime sahip olması gerekiyor.

*Bu komisyonda hukukçu ve akademisyenlerin olması gerekiyor.

*Kadın temsiliyeti böylesi heyet açısından önemlidir. Kadınların barış süreçlerine katılması gelecekte kurmak istediğimiz yaşam için vazgeçilmezdir. Kadınlar kendi çözüm önerileri ile mutlaka bu heyette ağırlığı oluşturacak yaklaşımla katılmalıdırlar.

*Bu heyetin bağımsız kamu kurumuna bağımlı olmadan çalışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Böyle çalışmanın yasal dayanağını da oluşturmak gerekiyor.