BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Bülent Gedikli tetikçileri açıkladı

AK Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli, Türkiye'de kriz havası oluşturmak isteyen yabancı basın kuruluşlarının oyununu böyle anlattı.

Abone ol

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, Türkiye'de kriz ortamı oluşturmak isteyen çevrelerin FED'in para politikasıyla ilgili açıklamayı piyasalara yanlış aksettirdiğini açıkladı. 

BAZI YABANCI BASIN KURULUŞLARININ YALAN ZİNCİRİ

Gedikli yabancı bazı basın yayın kuruluşlarının, Türkiye'de bir kriz psikolojisi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, bir "yalan zinciri" üzerinden toplumun ve ekonominin hassas noktalarıyla oynamaya kalktıklarını ancak bu numaraları artık kimsenin yemediğini bildirdi. 

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gedikli, söz konusu kuruluşlarının, toplumun ve ekonominin hassas noktalarıyla oynamaya çalıştığını söyledi.

Bunun sonucu olarak da halkın, yatırım veya tüketim kararlarına ilişkin tepkilerini dövizdeki yükselişlere göre vermesini beklediklerini dile getiren Gedikli, sonuç olarak Türkiye'de bir kriz psikolojisi oluşturmaya çalışıldığını ifade etti. 

FED'İN AÇIKLAMASINI YANLIŞ AKSETTİRDİLER

Gedikli, bu kuruluşların, tüm bunları da, tam bir "yalan zinciri" üzerinden ürettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünyanın genelinde bir ekonomik sıkıntı varken, sanki bunlar sadece Türkiye ile ilgiliymiş gibi hayal ürünü bir ortam oluşturmaya çalışıyorlar. Halbuki iş böyle değil. Yalanlar burada başlıyor, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) politikasını değiştirebileceği yönünde açıklamaları olmuştu. O açıklamada Fed, parasal genişlemeyi Sonbahar'da yavaşlatacağını, 2015 ortalarında da şartlara göre durdurabileceğini ifade etti. Yani dolayısıyla böyle bir açıklamayı bize çok yanlış aksettirdiler. Psikolojik operasyon o zaman başladı. Fed, sanki bir anda parasal genişlemeyi kesmiş gibi yansıttılar. Halbuki öyle bir durum yok."

SON ZAMANLARDA YAŞANANLARA TÜRKİYE MERKEZLİ BAKMAK DOĞRU DEĞİL

Dünya ekonomilerine bakıldığında, kriz sonrası hala bir düzelmenin olmadığına işaret eden Gedikli, durum böyleyken, son zamanlarda yaşananlara Türkiye merkezli bakmanın yanlış olacağını ifade etti. 

TAHVİL FAİZLERİNİN NASIL YÜKSELDİĞİNİ ANLATTI

ABD'deki tahvil faizlerinin nasıl arttığını da anlatan Gedikli, asıl oyunun burada oynandığını ve bu yükselişin sebebinin, Fed'in "parasal genişlemeyi durduracağım" demesinden kaynaklanmadığını bildirdi.

Hemen hemen tüm ülkelerdeki merkez bankalarının ellerindeki rezervlerin Amerikan tahvillerinde olduğuna işaret eden Gedikli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi olaylar böyle yanlış aksettirilince merkez bankaları ne yaptı? Ülkelerinde dövize talep olunca, ellerindeki tahvilleri iade edip, dövizlerini istediler. O zaman da Fed'e tahvil dönüşü olunca, bu faizleri otomatik olarak artırdı ve Amerikan tahvilleriyle ilgili 30 milyar dolarlık böyle bir gelişme oldu. Aslında bu çok geçici bir şey. Türkiye'de de şu anki mevcut ısınma geçince durum tam tersine dönecek. Bu sefer döviz rezervimiz tekrar artacak ve yine tahvil alacağız. Şimdi bu küresel ekonominin nasıl çalıştığını, bu mekanizmaların nasıl çalıştığını iyi bilenler, bunları farklı şekillerde yansıttılar ve bir yalan zinciri üzerinden toplumun ve ekonominin hassas noktalarıyla oynamaya kalktılar. Ekonomik tetikçiler iş başında yani. Bunlar her zaman ortaya çıkarlar ve böyle bir operasyon yaparlar ama bu numaraları artık herkes biliyor ve kimse yemiyor."