BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,55
HABER /  POLİTİKA

Bülent Arınçtan siyaset dersi

Arınç kazananı olmayan düelloyu değerlendirdi. Dengir Fırat'a satır aralarında uyarıları vardı.

Abone ol Dengir Fırat'a partisinden eleştiri. Bu kişi partinin ağır toplarından Bülent Arınç. Ona göre kaybeden siyasetçiler ve partileri değil, siyaset kurumu oldu.

Her iki ismi de eleştiren Arınç, arkasından gerginlik ve ithamların geleceği uyarısında bulundu. Arınç, taraflara yargıya başvurmalarını önerdi.

Ankara’da katıldığı bir iftarda konuşan eski Meclis Başkanı Arınç, tartışmayı değerlendirdi. Arınç, “Kaybeden siyasetçiler ve onların partileri değil siyaset kurumunun bizatihi kendisi olacaktır” diye konuştu. Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Elden ele dolaşan kağıtlar

“Siz bu iddialarınızda çok ısrarlıysanız, bunlarla bir suç işlendiğine gerçekten inanıyorsanız, bunların belgelerini yayınlar ve bu işle ilgili adli yargıya müracaat ederseniz. Yoksa bilmediğimiz, okuyamadığımız, irtibat kuramadığımız, elden ele dolaşan kağıtlarla, biz Meclis’te bugün mahkeme kurmadık ki. Bir hakim yargılamadı ki. Tarafların delilleri incelenmedi ki.

Kimin çenesi kuvvetliyse

Kimin çenesi kuvvetliyse, onun üstün gelmesi duasıyla izlendi. Neredeyse bu tartışma müşterek bahse dönüşecekti. Kimsenin bundan tatmin olduğunu sanmıyorum. Bu tartışma ve gerginlik, ağızlardan köpükler saç saça çiftçiye de siyasetçiye de bürokrata da ev hanımına da gençlere de yansır ve kavganın içinde kendimizi buluruz.

Ülke yararına hizmetler yapma yarışı daha erdemli

Akıl sahiplerine, Özal’ın yapmak isteyip de ancak bir süre yapabildiği durgunluğu, sakinliği, suçlamaktan ziyade ülke yararına hizmetler yapma konusunda yarış yapmalarının daha erdemli bir davranış alacağını ifade etmek istiyorum. Kendimizin de mutlaka kusurlu davranışları vardır, bu atmosferin dışında kalamıyoruz.

Kim vazgeçerse o yücelecek

Hayatlarında bir çivi bile çakmamış insanların bu ortamlarda kendilerini en azından tatmin etme gibi bir menfaatleri olabilir. Ama siyaset topluma hizmet içinse gerginlere yol açabilecek söz ve davranışlardan kendimizi ve çevremizi uzak tutmalıyız. İkisi beraber ‘bu tartışmadan biz vazgeçiyoruz’ erdemini ve güzelliğini gösteremezlerse içlerinden bir tanesi eteğindeki taşları döküp ‘ben bu işten vazgeçtim’ demesi bence onu yüceltecek, onu alkışlatacak.”