BIST 10.266
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.409,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bülent Arınç o günleri anlattı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, iktidara geldikten sonra karşılaştıkları zorlukları anlattı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümet oldukları dönemde darbe endişesi yaşadıklarını ifade etti.

Aksiyon dergisinden İdris Gürsoy'un sorularını cevaplayan Arınç, AK Parti iktidarına karşı planlanan darbe girişimlerini, davaları, asker-sivil ilişkilerini, 28 Şubat dönemini, barış sürecini, Suriye'deki gelişmeleri ve cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.

"İktidara geldiğimizde de acaba bunların hesabı sorulabilecek mi, darbe özlemcileri bundan sonra bu işe tevessülden geri kalacak mı, diye sorsalar çok emin değildik." diyen Arınç, şöyle devam etti: 

"BUNDAN SONRA DARBE OLUR MU?" DİYE SORARLARDI

"Mesela ben Meclis Başkanı'ydım. Yurt dışından ziyaretçiler gelirdi. Biz onlara yeni Türkiye'yi anlatırdık, ama uğurlarken biraz da yüzleri kızararak, kulağımıza eğilerek 'Bundan sonra darbe olur mu?' diye sorarlardı. Biz, 'Kesinlikle böyle bir şey yok, nereden çıkarıyorsunuz?' derdik, sonra da kendi nefsimize dönüp 'Bu adamlar bunu söylüyorlar, demek ki Avrupa'da böyle bir kaygı var, tehlike görülüyor' derdik.

LAİKLİKTEN BAŞLAR İRTİCA İLE BİTİRİRLERDİ

Askeri törenlere katılırdık, gözlerimize bakarak laiklikten başlar, irtica ile bitirirlerdi. Resepsiyon verilir, biz sayın başbakanla masanın başında yalnız baş başa kalırdık, hiçbirisi gelmez, hoş geldiniz demez, elimizi sıkmazdı. Birisi, yan masada durur, bizi yiyecekmiş gibi bakardı. Sabrettik. Bazı yasal düzenlemeler yaptık. İtiraf etmeliyim ki sivil-asker ilişkilerinin Batı ülkelerindeki gibi bir mihraka oturması için çalışırken, Avrupa Birliği üyelik süreci işimizi kolaylaştırdı. Koperhag Kriterleri'ndeki anayasal, yasal değişiklikler ve anlayış değişiklikleri yolumuzu, yönümüzü açan bir akreditasyon oldu. Bu değişiklikler itiraz gelmedi."

28 Şubat mağdurlarından biri olan Bülent Arınç, bugün başlayan davayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "28 Şubat yargıda. Bence iyi hazırlanmış bir iddianame. 28 Şubat'ın medya, yargı, üniversite ve bazı iş çevreleri ayağı da var... 28 Şubat'ın da yargıdan geçmesi ve yargı kararlarına bağlanması Türk demokrasisi adına kazanım olacak."

2 KATRİLYONA YAKIN PARA HARCADIK

Suriye konusuna değinen Bülent Arınç, "Beş yüz bin insan geldi, bir buçuk milyon insan Ürdün ve Lübnan başta olmak üzere başka ülkelerde, 200 bin insan öldü. İki katrilyona yakın para harcadık. Gözümüzü, kulağımızı kapatamayız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Milli Görüş gömleğiyle ilgili değerlendirmesi şu şekilde: "Biz Milli Görüş gömleği ile yola devam etseydik Saadet Partisi'nde olurduk. Mili Görüş önemlidir, onun da partisi vardır. O arkadaşlarımızı severiz, onların da yolu açık olsun deriz. Ama biz o partiden ayrı bir partiyiz."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanı olmak istemesi durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceklerini vurgulayan Arınç, "Şimdi ilk defa halk tarafından cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci bir seçim hakkı Abdullah Gül için de geçerli. 20 milletvekilinin aday gösterdiği herkes aday olabilir. Muhalefetin adayı görünmüyor. Başbakanımız aday olmak isterse hiçbir sorun olmadan 'Arkadaşımız Tayyip Erdoğan adayımız' deriz, bu iş biter. Sayın Başbakan bunu arzu ederse olması da doğaldır, Abdullah Gül'ün böyle bir istek kaşsısında farklı düşüneceğini zannetmiyorum." diye konuştu.