BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BÜLENT ARINÇ: MECLİSİN ANAYASA YAPMASI LÜKS DEĞİL BİR GÖREVDİR”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen söyleşiye katıldı. Arınç, “Darbelerin izlerinin silinme...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen söyleşiye katıldı. Arınç, “Darbelerin izlerinin silinmesi gereken bir Türkiye’de meclisin kendi iradesiyle bir anayasa yapması lüks değil bir görevdir” dedi.
Koç Üniversitesi Ekopolitik Topluluğu tarafından organize edilen söyleşiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan ve çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrencilere hitap eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Geçmişten bu yana çok daha demokratız, çok daha özgürüz. Batı noktasında hukuk ve siyasi kriterler uyuşma konusunda çok daha iyiyiz” dedi.
YÖK Kanununun tamamen değişmesinin gündemde olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, “Yeni YÖK yasasının tartışmaya açıldığını biliyorum. Bu konu üzerinde herkes düşüncelerini ifade ederse sonraki yasama sürecinde biz mükemmel bir kanunla YÖK’ü artık buyurgan olmaktan çıkarıp, müdahaleci olmaktan çıkarıp belki sadece üniversitelerin sorunlarını koordine noktasında bakan onlara daha çok özgürlük tanıyan kurum haline getirmiş olacağız” diye konuştu.
Yeni bir anayasa yapmanın lüks değil görev olduğunun altını çizen Arınç, “24 Anayasası 1960 Anayasasına kadar işbaşındaydı. Yani icra edildi. 60 Darbe Anayasası, 80 Darbe Anayasası ondan sonraki, ondan önceki değişiklerde sivil iradenin olmadığı anayasa değişiklikleri oldu. 82 Anayasasının geçici 15. Maddesi darbeyi yapanlara meşruiyet sağlıyor ve onları sorumsuz kılıyordu. Son olarak 12 Eylül 2011 referandumunda tamamen kaldırıldı. Tamamen kaldırılınca da şimdi iki tane yaşlı insan bu darbeyi yapmak suçundan mahkemede yargılanıyor. Evet hâkimlerin önüne çıkacak kadar sağlık durumları iyi değil ama hem Kenan Evren hem Tahsin Şahinkaya bir iddianamede sanık sıfatıyla yargılanıyorlar. Dolayısıyla o anayasası yapanların yargılandığı bir ülkede, darbelerin izlerinin silinmesi gereken bir Türkiye’de, Meclis’in kendi iradesiyle bir anayasa yapması lüks değil bir görevdir” şeklinde konuştu.
Bir öğrencinin salona girişinde alınan önlemleri eleştirmesi üzerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Ben çeşitli sebeplerle hakkında ölüm tehditleri alan biriyim. Benim talimatımla burada güvenlik önlemleri alınmamıştır. Bunun tedbirini almak emniyet güçlerine düşer. Sizi rahatsız ettikleri için ben onlar adına sizlerden özür diliyorum. Türkiye’de yaşıyoruz. Ben siyasi hayatım boyunca birçok şeyle karşılaştım. Biz çok şükür güvenle sokağa çıkıyoruz. Ama Türkiye’de, dünyada kötü niyetli, kötü maksatlı guruplar olabilir. Bu eylemler yapıldıktan sonra hiçbir mana etmez bizim için. Önleyici bir tedbir olması gerek. Seyyar mangalar diyorum bunu unutmayın. Her yerde gördüğüm insanlar, adeta kadrolu insanlar gibi oradan oraya sevk ediliyor. Sayıları sekizi, onu geçmez. Kimi yumurta atma gayreti içerisinde kimi pankart açma gayreti içerisinde. Geldikleri için teşekkür ediyorum diyorum. Protestonuzu yapın, içerinin huzurunu bozmadan bırakın bende bir şeyler söyleyeyim diyorum. Protestolar devam edince de arkadaşlar salon dışına çıkarıyorlar. Mesele bundan ibarettir” diye konuştu.
(İHA)