BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,79
HABER /  DÜNYA

CHP’Lİ KURT’TAN BAKAN YILDIZ’A SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, sulama mevsiminin başladığı bugünlerde çiftçilerin çeşitli gerekçelerle ele...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, sulama mevsiminin başladığı bugünlerde çiftçilerin çeşitli gerekçelerle elektriklerinin kesildiğini ve bu durumun özelleştirilmenin meydana getirdiği en somut sonuçlarından biri olduğunu öne sürdü.
‘Şuanda çiftçi tarlasını sulaması gerek, sulayabilmesi için de elektriğinin açık olması gerek. Ama elektrik dağıtım şirketleri çeşitli bahanelerle çiftçinin elektriğini şuanda kesmiştir’ iddiasında bulunan Kurt, bu konuyla alakalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a cevaplandırması için yönelttiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Her türlü üreticiye verilen elektrik, doğalgaz, petrol ve su satışlarından alınmakta olan ÖTV ve KDV’yi ne zaman kaldıracaksınız? Tarımsal amaçlı üretimlerde, küçük çiftçilerin ve onların oluşturduğu üretim, tüketim sulama kooperatiflerinin, enerji girdilerindeki giderleri ortadan kaldıracak herhangi bir özel çalışmanız var mıdır? Çiftçilerimizin ve oluşturduğu sulama kooperatiflerimizin, elektrik bedellerinin, hasat mevsiminde tahsil edilmesi uygulamasını başlatmak üzere dağıtım şirketleriyle bir çalışma yapıyor musunuz? Çiftçilerimiz ve sulama kooperatiflerimizin, elektrik borçlarının yapılandırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Çiftçilerimiz ve sulama kooperatiflerimizin, herhangi bir nedenle borç ödemesinin aksaması sonrasında abonelik iptali uygulaması var mıdır? Borçlu, borcunu ödedikten sonra ve hiçbir borcu yok iken gelecekteki muhtemel borçları karşılığı güvence bedeli yatırmaları istenmekte midir? Çiftçinin ya da sulama kooperatiflerimizin en az iki dönemlik elektrik bedeli karşılığında güvence bedelini peşin olarak yatırabilmesi eşyanın tabiatına uygun mudur? Güvence bedellerini nakit değil de teminat mektubu olarak kabul etmek, teminat mektubunun alınabilmesi koşulları arasındaki bürokrasi ve giderler extra yük değil midir? Eskişehir ve civarındaki sulama kooperatifleri ile çiftçilerimizin kaç tanesinden güvence bedeli istenmiş, kaç tanesi, ne kadar nakit, ne kadar teminat mektubunu güvence bedeli olarak yatırabilmiştir? Güvence bedelini yatırmayanların elektriği verilmediği için sulama imkânı ortadan kalktığına göre bu mevsimde ürünlerini sulayamayan çiftçilerimizin herhangi bir afet fonundan desteklenmesi söz konusu olacak mıdır?”
(İHA)