BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.440,98
HABER /  DÜNYA

DAVUTOĞLU - BASSOLE ORTAK BASIN TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye’den gelen yaralılar arasında 10-12 yaralıda biraz daha ciddiye alınması gereken, bazı tetkik ve a...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye’den gelen yaralılar arasında 10-12 yaralıda biraz daha ciddiye alınması gereken, bazı tetkik ve araştırma ihtiyacı vardı. O çerçevede araştırmalar sürüyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Burkina Faso Dışişleri ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Djibrill Yipene Bassole ile bakanlık binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Davutoğlu, 100 bini aşkın insanın öldüğü, 100 bini aşkın insanın kaybolduğu ve Suriye halkının neredeyse yüzde 60’ının yerlerinden edildiği bir konjonktürde, hiç kimsenin rejimin devamı üzerine bir diyalog yürütmeyeceğini belirtti. "Suriye’de, eli kana bulanmış olanların yer almadığı ve muhalefetin de sürecin içinde olduğu bir diyalog her zaman olabilir" diyen Davutoğlu, "Biz hiçbir zaman buna karşı çıkmadık. En başta kendimiz bunun için çok çaba sarf ettik" şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından kendisini aradığını anlatan Davutoğlu, Kerry ile konuyu istişare ettiklerini söyledi.
Davutoğlu, Suriye’de zulmün dinmesi için Türkiye’nin her türlü desteği vereceğini vurgulayarak, "Esas olan, Suriye halkının iradesini temsil edecek bir geçiş yönetiminin kurulması ve eli kanlı olan kimsenin, böyle bir geçiş yönetiminde yer almamasıdır. Bizim diyalogdan ve siyasal süreçten anladığımız temelde budur" ifadelerini kullandı.

SURİYE’DE KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞI İDDİASI
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Suriye’den Türkiye’ye getirilen yaralılarda, kimyasal silah kullanıldığına dair araştırma yapılıp yapılmadığının sorulmasına ilişkin, "Türkiye, kimyasal silahların kullanımını en büyük insanlık suçu olarak görüyor. Kim kullanırsa kullansın tutumumuz budur. Türkiye, dünyanın kimyasal ve nükleer silahlardan arındırılması için birçok uluslararası inisiyatifin içinde yer alıyor" cevabını verdi.
Davutoğlu, Suriye’nin elinde, birçok başka ülkeyle birlikte, kimyasal silah stoku olduğunu bildiklerine dikkat çekerek, "Maalesef son aylarda tırmanan gelişmeler ve keskin nişancılar, tank top atışları, en sonunda uçak ve Scud füzelerinden sonra sivil halka karşı kimyasal silahların kullanılması yönünde hepimizin kaygısı vardı. Uluslararası toplum ve Türkiye olarak, bunu yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz aylar içinde bazı iddialar ortaya atıldı. Bu iddiaların hemen takipçisi olduk" değerlendirmesinde bulundu. Uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve konunun tetkik edilmesini istediklerini söyleyen Davutoğlu, kimyasal silahların son bir iki gün içinde Suriyeli muhalifler tarafından kullanıldığı iddialarının ortaya atıldığını kaydetti.

"10-12 YARALIDA BİRAZ DAHA CİDDİYE ALINMASI GEREKEN TETKİK İHTİYACI VAR"
Türkiye’ye gelen yaralılar üzerinde eskiden beri tetkikler yapıldığına dikkat çeken Davutoğlu, "Yaralıları hem tedavi ediyoruz hem de böyle bir ihtimal söz konusu olması halinde gerekli araştırmaları yapıyoruz. Gelen yaralılar arasında 10-12 yaralıda biraz daha ciddiye alınması gereken, bazı tetkik ve araştırma ihtiyacı vardı. O çerçevede araştırmalar sürüyor. Herhangi bir şekilde nihai netice ortaya çıktığında, bunu kamuoyuyla paylaşırız. İlgili uluslararası kuruluşlara da bunu bildiririz" diye konuştu.
(İHA)