BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.433,22
HABER /  DÜNYA

MEMUR-SEN, ’ÇALIŞAN ENGELLİLERİN SORUNLARI’ SEMPOZYUMU DÜZENLEYECEK

Sağlık-Sen, engellilerin sosyal hayata adaptasyonuna önem verilmesi gerektiğini bildirdi. <br/>Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen tarafından yapıl...

Abone ol

Sağlık-Sen, engellilerin sosyal hayata adaptasyonuna önem verilmesi gerektiğini bildirdi.
Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, sahip oldukları doğal engellerle mücadele etmeyi başarmış engellilerin, halen siyasal, ekonomik ve sosyal hayatın eşit bireyleri olma mücadelesi için diğerlerinden daha fazla mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi. Engellilerin nüfus içindeki işsizlik oranı Türkiye genelindeki işsizlik oranının çok üzerinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sosyal imkanlara erişimin onlar için daha yorucu olduğu kaydedildi.
Yapılan araştırmaların engelli nüfusun, halkın engelliye bakışından, medyada engellilerin muhtaç insanlar olarak yansıtılmasından rahatsız olduklarını, engellilere karşı toplumsal ilginin samimiyetine güven duymadıklarını ortaya koyduğu bildirilen açıklamada, "Bunun yanı sıra engelli bireylerin ve ailelerinin toplumla bütünleşme sürecini; yoksulluk, eğitimsizlik, fiziksel şartların olumsuzluğu, özel hayata ilişkin sorunlar, işsizlik gibi nedenler geciktirmektedir. Özellikle toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı, engelli vatandaşlarımız açısından halen temel bir sorun olarak varlığını sürdürmekte, hatta diğer sorunlara da temel teşkil etmektedir" denildi.
Toplumsal duyarlılığı geliştirmenin yasalarla mümkün olmadığına işaret edilen açıklamada, devletin yasa çıkartmanın ötesine de geçerek, engellilerin sosyal hayata katılımını en kolay biçimde sağlayacak tedbirleri almasının ve denetim altında tutmasının gerekliliği vurgulandı.
Engellilerinin kamuda istihdam edilmesinin sağlanması gerektiği belirtilen açıklamada, "Kamu başta olmak üzere özel sektörde de iş hayatının içinde yer almasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Kamuda görev yapan engelli personel, mali ve sosyal haklar konusunda mağdur edilmemeli, çalışma koşulları bakımından rahat çalışabilecekleri fiziki düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca yerel yönetimlerimiz tarafından, engelli vatandaşlarımız için kurum ve kent içi fiziki düzenlemelerin yanı sıra üretim ve hizmet odaklı istihdam projelerine yoğunluk verilmelidir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Memur-Sen olarak engelli çalışanların sorunlarının masaya yatırılacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı ’Çalışan Engellilerin Sorunları Sempozyumu’nu 11 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştiriyoruz. Bu düşüncelerle Sağlık-Sen olarak engelli vatandaşlarımızın, toplumsal hayatın üretken ve katılımcı bireyleri olarak yaşamlarını sürdürmelerinin en büyük dileğimiz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Yaşanan sorunların çözümü ve toplumsal duyarlılığın artırılması noktasında devletin daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz."
(İHA)