BIST 10.217
DOLAR 32,20
EURO 34,64
ALTIN 2.391,98
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bülent Arınç istikrarı anlattı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hükümetin icraatlarını anlattı. Gündeminde ise istikrar ve ekonomi arasındaki ilişki vardı.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasi istikrarın ekonomik istikrarı beraberinde getirdiğini, bunlardan birinin bozulmasının, diğerini de bozduğunu söyledi.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Yıldız Entegre Ağaç Sanayi Tesisleri'nin temel atma törenine katılan Arınç, burada yaptığı konuşmada, Manisa'nın coğrafi konumu, denize yakınlığı, demiryolları bağlantıları, İzmir-İstanbul otobanı üzerinde olması nedeniyle en iyi yatırım yapılabilecek bir yer haline geldiğini kaydetti. 200 milyon avro yatırımla gerçekleşecek tesisin hizmete girmesiyle kaliteli sunta ve sunta ürünlerinin üretileceğini ifade eden Bakan Arınç, firmanın hem ihracata, hem gayri safi milli hasılaya, hem de istihdama ve ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyledi.

Yüzde 9 olarak açıklanan büyüme rakamına da değinen Bakan Arınç, bu rakamın Türkiye'yi dünyanın ilk 5 ülkesi arasına soktuğunu; Rusya, ABD gibi birçok ülkeyi geride bıraktığını vurguladı. Arınç şöyle konuştu:

İSTİKRAR VE EKONOMİ AYRILMAZ İKİLİ

''Hamd olsun Türkiye, hükümetimizin aldığı tedbirlerle krizden en az etkilenen ülke durumunda. Şu andaki büyüme hızımız gösteriyor ki Türkiye güçlenmekte, üretim artmakta, sektörlerde büyük canlılık vardır. İşsizlik yüzde 14'lerden yüzde 10'lara düşmüştür. Gayri safi milli hasıla 750 milyar doları bulmuştur. Bundan dolayı Allah'a hamd ederiz. 8 yıldan beri benim gördüğüm bir gerçek var. Türkiye ekonomik krizlerle geçmişte çok boğuştu. Ben 24 Ocak kararlarını, nisan kararlarını hatırlarım. Yüksek enflasyonun, devalüasyonların yakın şahidiyim. Ülkede büyük sıkıntılar yaşanıyordu ve son 2001 kriziyle de neredeyse pek çok şeyimizi kaybetmiş noktaya geldik. Eksi 9'luk büyüme hızlarını gördü bu ülke. Hazine yüzde 149 ile borçlanıyordu. Esnaf kredileri yüzde 60'lardan aşağı değildi. İstikrar çok önemli. Siyasi istikrar olursa, yani ülkede hukuk devleti işlerse, kurumlar kendilerine düşen görevi uyum içinde yaparlarsa, parçalanmış, bölünmüş siyaset yerine güçlü, ne yapacağını bilen, aldığı kararları uygulamaya sokan bir iktidar, bir siyaset söz konusu olursa, yolsuzluklar önlenmiş olursa, müteşebbisin önü açılırsa, siyasi istikrar, hemen arkasından ekonomik istikrarı getiriyor. Siyasi ve ekonomik istikrar, adeta siyam ikizleri gibi birbirinden kopmazlar. Biri bozulursa diğeri de bozuluyor. 200 milyon avroluk yatırımı gözünü kırpmadan, yarın endişesi olmadan toprağa verebilecek ve buradan üretim yapacak bir müteşebbis varsa, bu istikrarın sonucudur. Çünkü herkes elindeki parayı yatırdığı zaman, yarın ne olacağının endişesi içindedir. Geçmişte hukuki istikrar da yoktu. Bir karar alınıyor, genelgeler yayınlanıyor, siz ona güvenerek iş yapıyorsunuz. Tam o yoldayken değişiveriyor. Oranlar artıyor, altüst oluyor her şey. Siz dolara bağlı kalmışsınız, kaybediyorsunuz. Bunlar şimdi yok. Her şey birbirini takip edecek bir düzen içinde yürümeye başladı ve herkes yarınını görebiliyor. Altı ayını değil 10 sene sonrasını görebiliyor ve biz de çok şükür hükümet olarak 2 ay sonra seçimleri değil, Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında 2023 yılında Türkiye nasıl bir vizyon kazanacak, onun hesapları içindeyiz.''

Arınç, 2002'de bin 200 dolar olan milli gelirin şu an 10 bin dolara ulaştığını, hedeflerinin 2023'te 25 bin dolar olduğunu bildirdi. Bakan Arınç, bunları milletin yaptığını, hükümetin sadece aracı olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

İŞADAMLARI 'UÇUYORUZ' DİYORLAR

''Cesur kararlar alıyor, işi biliyor ve memleketini seven insanlar olarak gayret içinde çalışıyor. Bunlar hepsi memleketin evlatlarıdır. Maliyecisiyle, Sanayi Bakanlığıyla, dış ticaretiyle uyum içinde çalışan, ne yapacağını hedefleyen bir ülkenin yönetimi var. Artık milyar dolarlık yatırımları yapabilirsiniz. İş adamları, 'uçuyoruz' diyorlar. Müteahhit hizmetlerinde dünyada ilk on ülke içindeyiz. Türkiye'nin iş adamları bütün dünyada en saygın iş adamları olarak her yerde el üstünde tutuluyor. Dünyanın her yerine mal satabiliyoruz. Yeni kurulmuş ülkelerde bile Türkiye, malını satabilecek noktaya geldi. Rekabet, kalite var. Eskiden kalitemiz yoktu. Çünkü devletçi bir ekonomi içinde her şey devletin inisiyatifindeydi. Şimdi serbest piyasa var ve herkes ekonomideki gücünü ortaya koyabiliyor.''

Yıldız Entegre Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız ise Türkiye'nin orman ürünleri konusunda birkaç yıl içerisinde Avrupa'nın en büyük üreticisi olacağını söyledi. 8. fabrikalarını Akhisar'a kuracaklarını dile getiren Yıldız, sunta fabrikalarıyla Türkiye'deki en büyük üretici konumuna geleceklerini belirtti. Yıldız, İzmir-İstanbul arasında yapılacak otoyolun bölgeye canlılık kazandıracağını, bunu öngörerek kısa süre içerisinde tesisi tamamlayacaklarını dile getirdi. Yıldız, 81 bin metrekarelik alanda kurulacak fabrikada 400 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından dua okundu, Arınç ve beraberindekiler fabrikanın temelini, butona basarak attı.